Hummus z awokado - Guacaummus lub Hummamole ;)
Hummus z awokado - Guacaummus lub Hummamole
Lubicie guacamole? A hummus? Jeżeli chociaż raz odpowiedzieliście tak, spróbujcie połączenia tych smaków. Co powstało z małżeństwa guacamole i hummusu? Guacaummus lub Hummamole. Moje ulubione awokado i kolendra dodają tu naprawdę fajnej świeżości.
Guacamole lubię z wyczuwalnymi kawałkami składników,ale hummus idealnie gładki. Dlatego obieram ciecierzycę przed zmiksowaniem. Nie ma co się krzywić. Obranie szklanki ciecierzycy zajmuje ok. 10 minut, ale warto. Można też sobie ułatwić trochę sprawę i potraktować ją jak orzechy laskowe, zawinąć w ściereczkę i lekko potrzeć. Wtedy większość skórek łatwo odchodzi. Spróbujcie koniecznie.
Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być też z puszki)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka tahini
1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli (opcjonalnie)
¼ szklanki świeżej kolendry
2 łyżkioliwy
1 awokado (ok. 210 g z pestką, przed obraniem)
2-3 łyżki soku z limonki
¼ łyżeczki mielonego kuminu
łyżeczki sól do smaku
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
pieprz kajeński
do smaku (daję sporo) opcjonalnie kilka łyżek wody (może być z gotowania ciecierzycy)
Ciecierzycę dobrze osączyć z wody. Obrać ze skórki. Do malaksera wrzucić obraną ciecierzycę, czosnek, tahini, kolendrę, cebulę (jeżeli używamy) i oliwę. Zmiksować na gładką pastę. Awokado przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę, wybrać miąższ. Dołożyć do ciecierzycy, dodać sok z limonki, ponownie zmiksować do uzyskania kremowej konsystencji. Jeżeli pasta jest zbyt gęsta dodać trochę wody, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Smacznego!
Przepis dodaję do akcji
Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być też z puszki)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka tahini
1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli (opcjonalnie)
¼ szklanki świeżej kolendry
2 łyżkioliwy
1 awokado (ok. 210 g z pestką, przed obraniem)
2-3 łyżki soku z limonki
¼ łyżeczki mielonego kuminu
łyżeczki sól do smaku
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
pieprz kajeński
do smaku (daję sporo) opcjonalnie kilka łyżek wody (może być z gotowania ciecierzycy)
Ciecierzycę dobrze osączyć z wody. Obrać ze skórki. Do malaksera wrzucić obraną ciecierzycę, czosnek, tahini, kolendrę, cebulę (jeżeli używamy) i oliwę. Zmiksować na gładką pastę. Awokado przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę, wybrać miąższ. Dołożyć do ciecierzycy, dodać sok z limonki, ponownie zmiksować do uzyskania kremowej konsystencji. Jeżeli pasta jest zbyt gęsta dodać trochę wody, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Smacznego!
Przepis dodaję do akcji