Hot Pot, czyli czas na dania jednogarnkowe






Jesień to czas, kiedy lubię siedzieć na kanapie czytając książki, zajmując się robótkami czy też oglądając filmy. Jest to tez czas na zapiekanki, gulasze, rozgrzewające potrawy, których zapach potrafi rozgrzać i rozweselić.
Dziś dzielę się z Wami przepisem eksperymentalnym, zainspirowanym recepturą na Lancashire Hot Pot, zamieszczonym w Women’s Weekly.



Hot Pot, czyli czas na dania jednogarnkowe

300 g mięsa wołowego,
2 duże marchewki
1 duża cebula
Kilka liści kapusty włoskiej
300 ml bulionu
Sos w torebce (ja dałam gravy warzywny w granulkach)
Sól, pieprz, zioła
Oliwa
5 ziemniaków
Czerwone wino
Kilka suszonych grzybków
Masło

Przygotowanie:
Mięso wstawić do lodówki w marynacie przygotowanej z oliwy, przypraw i wina na min 12 h. Grzyby namoczyć

Mięso pokroić w dużą kostkę. Podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną cebulę i pokrojone grzyby. Marchewki obrać i pokroić w talarki. Liście kapusty umyć i pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Sos z torebki rozmieszać w bulionie
W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę marchwi i kapusty, wyłożyć na to podsmażone mięso z cebulą i grzybami. Zalać sosem, posypać solą i pieprzem. Wyłożyć resztę marchwi i kapusty, przykryć plasterkami ziemniaków. Posypać solą i posypać małymi kawałkami masła.
Zapiekać ok. godziny w temp 180 st. C.

Podawać z surówką. Ja wybrałam kapustę kiszoną.

Smacznego

Przepisy z tych kategorii

Puree z dynii i kasztanów jadalnych
1

Puree z dynii i kasztanów jada…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tarta z dynią, czerwoną cebulą i fetą
1

Tarta z dynią, czerwoną cebulą…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Sernik dyniowy z lustrzaną glazurą czekoladową

Sernik dyniowy z lustrzaną gla…

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Piernik dyniowy
2

Piernik dyniowy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Dynia i brukselka w jesiennej zapiekance z sosem cukiniowym
2

Dynia i brukselka w jesiennej…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Dyniowe pierożki dim sum w imbirowo-grejpfrutowym sosie
1

Dyniowe pierożki dim sum w imb…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

Pieczeń wołowa w chrzanowej skorupce na Nowy Rok

Pieczeń wołowa w chrzanowej sk…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Udka kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym
1

Udka kurczaka zapiekane w sosi…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Wołowe roladki z marchewką, papryką i glazurą balsamiczną

Wołowe roladki z marchewką, pa…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pieczeń z udźca dzika

Pieczeń z udźca dzika

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Indyk pieczony z żurawiną i nutą mięty
1

Indyk pieczony z żurawiną i nu…

Beti Beti
kruche babeczki

Polędwiczki wieprzowe z żurawiną, gruszką i skórką pomarańczową
1

Polędwiczki wieprzowe z żurawi…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni