Hot Pot, czyli czas na dania jednogarnkowe






Jesień to czas, kiedy lubię siedzieć na kanapie czytając książki, zajmując się robótkami czy też oglądając filmy. Jest to tez czas na zapiekanki, gulasze, rozgrzewające potrawy, których zapach potrafi rozgrzać i rozweselić.
Dziś dzielę się z Wami przepisem eksperymentalnym, zainspirowanym recepturą na Lancashire Hot Pot, zamieszczonym w Women’s Weekly.



Hot Pot, czyli czas na dania jednogarnkowe

300 g mięsa wołowego,
2 duże marchewki
1 duża cebula
Kilka liści kapusty włoskiej
300 ml bulionu
Sos w torebce (ja dałam gravy warzywny w granulkach)
Sól, pieprz, zioła
Oliwa
5 ziemniaków
Czerwone wino
Kilka suszonych grzybków
Masło

Przygotowanie:
Mięso wstawić do lodówki w marynacie przygotowanej z oliwy, przypraw i wina na min 12 h. Grzyby namoczyć

Mięso pokroić w dużą kostkę. Podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną cebulę i pokrojone grzyby. Marchewki obrać i pokroić w talarki. Liście kapusty umyć i pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Sos z torebki rozmieszać w bulionie
W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę marchwi i kapusty, wyłożyć na to podsmażone mięso z cebulą i grzybami. Zalać sosem, posypać solą i pieprzem. Wyłożyć resztę marchwi i kapusty, przykryć plasterkami ziemniaków. Posypać solą i posypać małymi kawałkami masła.
Zapiekać ok. godziny w temp 180 st. C.

Podawać z surówką. Ja wybrałam kapustę kiszoną.

Smacznego

Przepisy z tych kategorii

Sernik kaszubski z ziemniakami

Sernik kaszubski z ziemniakami…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Bułki z mielonym siemieniem lnianym

Bułki z mielonym siemieniem ln…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Drożdżowa chałka

Drożdżowa chałka

Patrycja Patrycja
Simply Food

Tort marchewkowy z mascarpone
1

Tort marchewkowy z mascarpone

napiecyku napiecyku
napiecyku

Wiosenny chleb na zakwasie

Wiosenny chleb na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebek bananowy z czekoladą i malinami

Chlebek bananowy z czekoladą i…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Przepisy z tych kategorii

Pasztet z fasoli i żurawiny

Pasztet z fasoli i żurawiny

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto delicja z jabłkami i serem

Ciasto delicja z jabłkami i se…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Babka z kremem cytrynowym
1

Babka z kremem cytrynowym

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Udka zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym
2

Udka zapiekane w sosie pomidor…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Sernik wiśniowy z bezami
1

Sernik wiśniowy z bezami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Babka herbaciana
1

Babka herbaciana

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście