Hot Pot, czyli czas na dania jednogarnkowe






Jesień to czas, kiedy lubię siedzieć na kanapie czytając książki, zajmując się robótkami czy też oglądając filmy. Jest to tez czas na zapiekanki, gulasze, rozgrzewające potrawy, których zapach potrafi rozgrzać i rozweselić.
Dziś dzielę się z Wami przepisem eksperymentalnym, zainspirowanym recepturą na Lancashire Hot Pot, zamieszczonym w Women’s Weekly.



Hot Pot, czyli czas na dania jednogarnkowe

300 g mięsa wołowego,
2 duże marchewki
1 duża cebula
Kilka liści kapusty włoskiej
300 ml bulionu
Sos w torebce (ja dałam gravy warzywny w granulkach)
Sól, pieprz, zioła
Oliwa
5 ziemniaków
Czerwone wino
Kilka suszonych grzybków
Masło

Przygotowanie:
Mięso wstawić do lodówki w marynacie przygotowanej z oliwy, przypraw i wina na min 12 h. Grzyby namoczyć

Mięso pokroić w dużą kostkę. Podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną cebulę i pokrojone grzyby. Marchewki obrać i pokroić w talarki. Liście kapusty umyć i pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Sos z torebki rozmieszać w bulionie
W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę marchwi i kapusty, wyłożyć na to podsmażone mięso z cebulą i grzybami. Zalać sosem, posypać solą i pieprzem. Wyłożyć resztę marchwi i kapusty, przykryć plasterkami ziemniaków. Posypać solą i posypać małymi kawałkami masła.
Zapiekać ok. godziny w temp 180 st. C.

Podawać z surówką. Ja wybrałam kapustę kiszoną.

Smacznego

Przepisy z tych kategorii

Polędwiczki wieprzowe z purée z marchwi i gruszki

Polędwiczki wieprzowe z purée…

food² food²
Food Square

Filety z kurczaka w panierce kokosowej
1

Filety z kurczaka w panierce k…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Indonezyjski smażony ryż z makrelą
1

Indonezyjski smażony ryż z mak…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pulpety z dynią
1

Pulpety z dynią

Patrycja Patrycja
Simply Food

Kotlety mielone z kalafiora

Kotlety mielone z kalafiora

food² food²
Food Square

Kurczak w sosie jabłkowym
1

Kurczak w sosie jabłkowym

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Dyniowe gnocchi

Dyniowe gnocchi

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Królik duszony w winie i śmietanie z borowikami. Obiad dla Niej i dla Niego

Królik duszony w winie i śmiet…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Dyniowa cioci Eli

Dyniowa cioci Eli

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Puree z dynii i kasztanów jadalnych
1

Puree z dynii i kasztanów jada…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tarta z dynią, czerwoną cebulą i fetą
1

Tarta z dynią, czerwoną cebulą…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Sernik dyniowy z lustrzaną glazurą czekoladową

Sernik dyniowy z lustrzaną gla…

Kasia Kasia
Kuchnia na 5