Hot Pot, czyli czas na dania jednogarnkowe






Jesień to czas, kiedy lubię siedzieć na kanapie czytając książki, zajmując się robótkami czy też oglądając filmy. Jest to tez czas na zapiekanki, gulasze, rozgrzewające potrawy, których zapach potrafi rozgrzać i rozweselić.
Dziś dzielę się z Wami przepisem eksperymentalnym, zainspirowanym recepturą na Lancashire Hot Pot, zamieszczonym w Women’s Weekly.



Hot Pot, czyli czas na dania jednogarnkowe

300 g mięsa wołowego,
2 duże marchewki
1 duża cebula
Kilka liści kapusty włoskiej
300 ml bulionu
Sos w torebce (ja dałam gravy warzywny w granulkach)
Sól, pieprz, zioła
Oliwa
5 ziemniaków
Czerwone wino
Kilka suszonych grzybków
Masło

Przygotowanie:
Mięso wstawić do lodówki w marynacie przygotowanej z oliwy, przypraw i wina na min 12 h. Grzyby namoczyć

Mięso pokroić w dużą kostkę. Podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną cebulę i pokrojone grzyby. Marchewki obrać i pokroić w talarki. Liście kapusty umyć i pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Sos z torebki rozmieszać w bulionie
W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę marchwi i kapusty, wyłożyć na to podsmażone mięso z cebulą i grzybami. Zalać sosem, posypać solą i pieprzem. Wyłożyć resztę marchwi i kapusty, przykryć plasterkami ziemniaków. Posypać solą i posypać małymi kawałkami masła.
Zapiekać ok. godziny w temp 180 st. C.

Podawać z surówką. Ja wybrałam kapustę kiszoną.

Smacznego

Przepisy z tych kategorii

Jogurtowy chleb z pieczarkami

Jogurtowy chleb z pieczarkami

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Naleśniki z cukinią i kurkami
1

Naleśniki z cukinią i kurkami

aronia aronia
Wiem co jem

Rydze smażone na maśle

Rydze smażone na maśle

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Naleśniki z jarmużem i sosem kurkowym
1

Naleśniki z jarmużem i sosem k…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sos ze świeżych leśnych grzybów  - prosty i szybki
1

Sos ze świeżych leśnych grzybó…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Grzanki z prawdziwkami i sałatą rzymską na ciepło
1

Grzanki z prawdziwkami i sałat…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Sok z aronii na miodzie - polski superfoods

Sok z aronii na miodzie - pols…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sos z pieczonej papryki i cukinii
1

Sos z pieczonej papryki i cuki…

aronia aronia
Wiem co jem

Boczek pieczony w miodowej marynacie
1

Boczek pieczony w miodowej mar…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Czekoladowo-orzechowe ciasto z kaszy jaglanej

Czekoladowo-orzechowe ciasto z…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Pieczony kurczak faszerowany pęczakiem
1

Pieczony kurczak faszerowany p…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Tort bezowy z kremem czekoladowym
2

Tort bezowy z kremem czekolado…

ilovebake ilovebake
I Love Bake