Hobotnica ispod peke – peka z ośmiornicą

Jeśli byliście chociaż raz w Chorwacji, to na pewno spotkaliście się z metodą przygotowywania dań ispod peke. Peka to tradycyjna metoda pieczenia potraw w specjalnym żeliwnym lub glinianym naczyniu na otwartym ogniu. Na palenisku przygotowuje się różnego rodzaju mięsa, owoce morza oraz warzywa, które gotują się we własnych sokach, zyskując delikatności oraz wybornego smaku. Będąc w Chorwacji, totalnie zakochałem się w tak przyrządzonych daniach, a szczególne moje uznanie zdobyła peka z ośmiornicą, która przypomina mi moje ukochane portugalskie danie – polvo à lagareiro. Postanowiłem ten przepis odtworzyć i dostosować do warunków domowych, wykorzystując żaroodporne naczynie. Może nie jest to oryginalny sposób przygotowania, ale taka hobotnica ispod peke w wersji z piekarnika jest równie pyszna!
Dania ispod peke poza gotowaniem ich w palenisku charakteryzuje również prostota. Tak naprawdę wszystko robi się tutaj samo. Wystarczy tylko pokroić ulubione warzywa w mniejsze cząstki, dodać wybrane źródło białka, zalać wszystko oliwą oraz winem i czekać, aż czas i temperatura zrobią swoje. Dzisiaj jednak zdradzę Wam jak powstaje genialna peka z ośmiornicą!
Wykorzystałem tutaj mrożoną i już wstępnie oczyszczoną ośmiornicę, co znacznie przyspiesza cały proces. W przypadku świeżego „zwierza” jest trochę więcej pracy, bo trzeba dobrze go oczyścić i obtłuc np. wałkiem, aby nie był gumowaty. Niemniej jednak ośmiornicę zwykle zaleca się najpierw zamrozić, bo wtedy jej mięso jest najdelikatniejsze. W popularnym dyskoncie z siedmioma kropkami w logo można jednak bardzo często upolować już zamrożoną w całości ośmiornicę, która nie wymaga wielu zabiegów pielęgnacyjnych. 😉 Na opakowaniu widnieje także instrukcja, jak ją oporządzić.
Hobotnica ispod peke może być zasadniczo przygotowana na dwa sposoby. W pierwszym wrzucamy wszystko do gara, jak leci i pieczemy. Ma to jednak zasadniczy minus – ośmiornica puszcza sporo soku, który należy odlać w trakcie pieczenia, bo inaczej zrobi nam się zupa. Drugi zakłada wstępne obgotowanie surowej ośmiornicy i właśnie ten sposób Wam polecam. Dodatkowo ma to jeszcze jeden plus – wodę po gotowaniu można wykorzystać do zrobienia sosu. Patent ten „pożyczyłem” od restauracji Šug w Splicie, gdzie właśnie upieczoną ośmiornicę podano z wybornym sosem. Tutaj ważna uwaga – wody nie solimy – ośmiornica ma mnóstwo soli w sobie. Jedynie polecam lekko oprószyć solą warzywa w rondlu, jeśli wcześniej obgotowujemy ośmiornicę.
Jeśli jednak nie zdobędziecie surowej ośmiornicy, to można wykorzystać także gotowe, już wstępnie ugotowane, macki. Wtedy wrzucamy je po prostu do naczynia wraz z resztą składników, a samo danie pieczemy krócej, aby nie wysuszyć mięsa.
W kwestii dodatków to mamy tutaj dużą dowolność. Obowiązkowym składnikiem są jednak ziemniaki, bez których hobotnica ispod peke się nie obędzie. Dodatkowo polecam cebulę, czosnek, paprykę, marchew i świeże zioła. Można jednak wybrać także inne ulubione warzywa. W daniu nie może zabraknąć także sporej ilości dobrej oliwy. Dobrym dodatkiem jest również białe wytrawne wino. Nie dodaję go dużo, aby nie zrobiła się wspomniana zupa, ale nawet jedna lapka wlana do naczynia nada przyjemnego aromatu, a płyn odparuje w trakcie pieczenia.
Jestem przekonany, że taka peka z ośmiornicą Wam posmakuje i nawet jeśli zrobimy ją w piecu, a nie z ogniska, to będzie naprawdę wspaniała. Wystarczy wszystko wrzucić do żaroodpornego naczynia, najlepiej żeliwnego, aby dobrze trzymało ciepło i uzbroić się w cierpliwość, a następnie zajadać ze smakiem w towarzystwie białego wina. Gorąco polecam!
Składniki na Hobotnica ispod peke
Peka:
- 1,5-2 kg mrożonej ośmiornicy w całości*
- 1,5 kg ziemniaków (najlepiej już umytych)
- 3 duże marchewki
- 500 g czerwonej papryki (u mnie małe kolorowe)
- 1 główka czosnku
- 3 cebule (polecam czerwone)
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 100 ml oliwy z oliwek
- świeże zioła wg uznania (u mnie tymianek, dobrze pasuje również rozmaryn)
Wywar i sos:
- ok. 1-1,5 l wody
- 3 listki laurowe
- 5 kuleczek ziela angielskiego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- kilka gałązek tymianku
- pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- 1 czubata łyżka mąki
Jak przygotowac Hobotnica ispod peke?
- Ośmiornicę rozmroź i przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie oczyść ją dokładnie. Odetnij dziób oraz oczy i pozbądź się wszelkich wnętrzności z wnętrza głowy (mrożone ośmiornice często już są oczyszczone, więc wystarczy ją przejrzeć), zostawiając sam zewnętrzny płat mięsa. Umyj ją następnie pod bieżącą wodą i osusz. W przypadku świeżej (niemrożonej) ośmiornicy poleca się ją dodatkowo obtłuc, aby mięso straciło sprężystość.
- W przypadku świeżej lub mrożonej ośmiornicy, w garnku zagotuj wodę (tylko tyle, aby zanurzyć całą ośmiornicę, ok. 1,5 l). Do wody wrzuć liście laurowe oraz ziele angielskie i wrzuć ośmiornicę. Można ją też kilkukrotnie najpierw zanurzyć, aby ją sparzyć (to tak zwane straszenie ośmiornicy). Następnie gotuj ją ok. 20 minut. A następnie odstaw. Wodę po gotowaniu zostaw – przyda się do sosu. Uwaga: wody nie solimy, gdyż ośmiornica jest już słona! W przypadku już obgotowanych macek krok ten pomiń.
- Przygotuj warzywa: marchew, czosnek i cebulę obierz. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych. Ziemniaki tylko wyszoruj (smaczniejsze są nieobrane). Warzywa pokrój w mniejsze cząstki według uznania. Marchew proponuję pokroić w 3-4 cm plastry, cebulę w ćwiartki, większe ziemniaki na połówki lub ćwiartki, paprykę w ósemki (małe papryczki pozostawiłem w całości).
- Przygotuj duże naczynie żaroodporne o pojemności 5-6 l (żeliwne, szklane, bądź ceramiczne). Posmaruj je dokładnie oliwą. Następnie wrzuć warzywa, skrop je oliwą i wymieszaj. Całość delikatnie posól. Na wierzchu ułóż ośmiornicę w całości (lub same macki, jeśli używasz już gotowanych) oraz gałązki ziół (u mnie tymianek). Danie skrop ponownie oliwą.
- Do naczynia wlej wino i przykryj całość pokrywką. Pekę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piecz pod przykryciem przez ok. 45-60 minut, aż warzywa i ośmiornica będą miękkie. Po tym czasie odkryj pokrywkę i piecz jeszcze przez 15 minut, aby danie lekko się zarumieniło. (W przypadku już ugotowanych macek skróć czas pieczenia pod przykryciem do 30 minut).
- W trakcie pieczenia przygotuj sos. Do wody po gotowaniu ośmiornicy dodaj pokrojoną w ćwiartki cebulę, rozgniecione ząbki czosnku oraz świeży tymianek. Sos redukuj na dużym ogniu przez ok. 30-45 minut, aż zostanie ok. 150 ml płynu. Następnie odcedź, aby pozbyć się przypraw i przelej ponownie do garnka.
- Mąkę rozrób w odrobinie zimnej wody i wlej do zredukowanego sosu. Całość energicznie zamieszaj i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Następnie dodaj zimne masło i wymieszaj do jego roztopienia.
- Gotową pekę podaj na stół wraz z sosem obok i dziel na porcje.
UWAGI
*Do tego dania najlepiej wykorzystać mrożoną ośmiornicę w całości. Dzięki temu jest bardziej miękka. Świeżą ośmiornicę zwykle poleca się najpierw zamrozić lub obtłuc wałkiem. Jeśli nie zdobędziecie jednak ośmiornicy w całości, to można wykorzystać już ugotowane same macki i pominąć sam etap gotowania. Jednakże wtedy nie będzie możliwe przygotowanie sosu, a samą pekę należy piec ok. 30 minut.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square