Hiszpańskie tosty z sherry
Tosty francuskie to idealna opcja na wykorzystanie lekko czerstwego pieczywa. Ciekawym sposobem – choć ewidentnie wykluczającym dzieci ze spożycia tejże potrawy – jest także namoczenie chleba w winie przed smażeniem. Jest to ponoć typowo Andaluzyjski deser, spożywany głównie podczas Wielkiego Tygodnia. Co ciekawe, niemal identyczny przepis znalazłam kiedyś w jednej z książeczek „Biblioteczki Poradnika Domowego” (jeszcze z lat 90.) pod nazwą „pijani rycerze” ;)
HISZPAŃSKIE TOSTY Z SHERRY
- 4 grube kromki białego, lekko czerstwego chleba (użyłam resztek mojego chleba rustykalnego),
- 150ml słodkiego sherry lub malagi,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mleka,
- olej do smażenia (użyłam masła klarowanego),
- cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania,
- miód
Kromki chleba namoczyć w alkoholu. Jajka roztrzepać z mlekiem w głębokim talerzu.
Kromki chleba maczać w jajku i smażyć na średnim ogniu na oleju lub maśle z obu stron, do uzyskania złocistego koloru. Tosty osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, ewentualnie dodatkowo polać miodem.
(przepis podpatrzony na blogu Lejdi)