Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo

Hiszpańska zupa ziemniaczana z  chorizo

To bardzo prosta i bardzo smaczna zupa z regionu Rioja.

W niektórych przepisach jest też papryka - zielona i czerwona, a nawet pomidory. Ja zdecydowałam się na przepis bez papryki, ale za to dodałam pomidory - na wyraźna prośbę męża.

Zdjęcie - Hiszpańska zupa ziemniaczana z  chorizo  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

0,5 kg ziemniaków

200 g ostrego chorizo

ok. 100 g białej cebuli

3 małe pomidory - bez skóry i pokrojone w drobną kostkę

3 ząbki czosnku

szklanka bulionu warzywnego albo wody

sól

oliwa

 liść laurowy

łagodna, wędzona papryka w proszku - około łyżeczki

można też dodać świeżego tymianku

Cebulę i czosnek posiekałam drobno i podsmażyłam na oliwie - muszą zmięknąć, ale nie powinny się przypalić.

Następnie dodałam ziemniaki - obrane i pokrojone w gruba kostkę, dorzuciłam pomidory, a następnie dodałam chorizo pokrojonego w grube plastry i liść laurowy oraz łyżeczkę wędzonej papryki. Zalałam bulionem i pod przykryciem gotowałam około 15-20 minut. Na koniec doprawiłam solą.

Kategorie przepisów