Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo
To bardzo prosta i bardzo smaczna zupa z regionu Rioja.
W niektórych przepisach jest też papryka - zielona i czerwona, a nawet pomidory. Ja zdecydowałam się na przepis bez papryki, ale za to dodałam pomidory - na wyraźna prośbę męża.
0,5 kg ziemniaków
200 g ostrego chorizo
ok. 100 g białej cebuli
3 małe pomidory - bez skóry i pokrojone w drobną kostkę
3 ząbki czosnku
szklanka bulionu warzywnego albo wody
sól
oliwa
liść laurowy
łagodna, wędzona papryka w proszku - około łyżeczki
można też dodać świeżego tymianku
Cebulę i czosnek posiekałam drobno i podsmażyłam na oliwie - muszą zmięknąć, ale nie powinny się przypalić.
Następnie dodałam ziemniaki - obrane i pokrojone w gruba kostkę, dorzuciłam pomidory, a następnie dodałam chorizo pokrojonego w grube plastry i liść laurowy oraz łyżeczkę wędzonej papryki. Zalałam bulionem i pod przykryciem gotowałam około 15-20 minut. Na koniec doprawiłam solą.