Herbatniki kakaowe, czyli o leku na jesienną melancholię

Razem z przedostatnim dniem września ogarnęła mnie melancholia. Rankami, już od powrotu z wakacji, we znaki daje mi się zimny, przeszywający do szpiku kości, wiatr. Dni, choć niespecjalnie deszczowe, są ciągle pochmurne. Słońce chyba, niczym niedźwiedź, zapadło w długi sen. Szkoda tylko, że tak szybko... Po powrocie z pracy wyszłam z psami do ogrodu. Trawnik pokrył dywan suchych, szeleszczących liści. Uwielbiam ten dźwięk - ciche, uspokajające szur, szur, szur. Poddaję mu się całkowicie; przymykam oczy i znów mam sześć lat. Szuram stopami w kolorowych butach, a trzymający mnie za rękę Dziadek uśmiecha się z zadowoleniem. On nigdy nie narzekał na szuranie...
Na jesienną melancholię najlepsze są ciastka. Proste, szybkie i wypełniający dom błogim aromatem. Czy potrzeba czegoś więcej...? Ja przerobiłam przepis Doroty; zamiast zwykłych, jasnych herbatników upiekłam takie mocno kakaowe, wsparte delikatnym dodatkiem kawy. Nie czuć jej, ale zdecydowanie podkręca czekoladowy smak. Moje herbatniki są malutkie; takie na dwa kęsy. Wyszło mi ich więc naprawdę dużo... A zniknęły niepostrzeżenie; pielgrzymki do puszki uprawiałam nie tylko ja, ale cała Rodzina z Siostrą na wiecznej diecie na czele.
Ciasteczka są cieniutkie, kruchutkie i niesamowicie wciągające. Niezbyt słodkie, idealne do kubka gorącej herbaty z cytryną i miodem. Jeszcze tylko dobra książka i chwila czasu, żeby móc się, choć na moment, oderwać od jesiennej rzeczywistości...
Herbatniki kakaowe
Zdjęcie - Herbatniki kakaowe, czyli o leku na jesienną melancholię - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: (na około 150 malutkich ciasteczek)

  • 220 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (proszek)
  • 100 g cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 ml śmietany kremówki (38%)

Mąkę, kakao i cukier puder przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło i śmietanę, zmiksować tylko do połączenia składników. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2 mm, delikatnie podsypując mąką. Wycinać ciastka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.
Piec w 180 st. C. przez 8-10 minut, w zależności od wielkości ciastek. Ostudzić na kratce.
Smacznego!
Zdjęcie - Herbatniki kakaowe, czyli o leku na jesienną melancholię - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ja tymczasem nadal nie mogę wrócić do normalności. Chodzę ciągle półprzytomna i niewyspana; muszę na nowo nauczyć się wstawać w środku nocy i nie wariować...

Przepisy z tych kategorii

Ciastka kakaowo – kawowe z syropem klonowym na samych białkach
1

Ciastka kakaowo – kawowe…

Baladynka Baladynka
Na słodko lub wytrawnie

Na deszcz, na beznadzieję i zły humor: muffinki czekoladowe z kremem kawowym

Na deszcz, na beznadzieję i zł…

mollisia mollisia
Walka w kuchni

Ciasteczka kawowe z czekoladą
6

Ciasteczka kawowe z czekoladą

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Racuchy pełnoziarniste z jabłkami

Racuchy pełnoziarniste z jabłk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Jogurtowa ciabatta z pomidorkami

Jogurtowa ciabatta z pomidorka…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Cappuccino z kokosem

Cappuccino z kokosem

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Drożdżówki z serem i brzoskwiniami
2

Drożdżówki z serem i brzoskwin…

food² food²
Food Square

Bułeczki drożdżowe z marmoladą i kruszonką
4

Bułeczki drożdżowe z marmoladą…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Fit babeczki

Fit babeczki

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Babeczki z truskawkami
2

Babeczki z truskawkami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami
2

Drożdżówki z rabarbarem i trus…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Muffinki czekoladowe z malinami
1

Muffinki czekoladowe z malinam…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki