Herbatniki cynamonowe z otrębami bez cukru
Jak już skończą sie reklamy na Dzień Dziadka i Babci marketingowcy będą nas atakowali Walentynkami, ale ja ich wyprzedzam i już dziś serwuję wam herbatniki cynomonowe serca. A ponieważ troszczę sie o wasze zdrowie to są one z otrębami czyli pełne błonnika i bez cukru! :) Tak dodałam do nich erytrytol czyli 0 ckal.
Podaję przepis na jedną blachę. Podwojcie składniki jeśli chcecie ich wiecej, a chcecie;)
Składniki:
100 g masła miękkiego
50 g erytrytolu/ksylitolu ostatecznie cukru kokosowego lub cukru
1 jajko
30 g otrąb orkiszowych
170 g mąki orkiszowej jasnej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
szczypta mielonej wanilii
1 łyżka zimnej wody ( jeśli ciasto będzie za twarde - a nie powinno)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie:
Masło ucieramy z wanilią i słodzidłem. Po utarciu wbijamy jajko i dalej ucieramy, nastepnie wsypujemy mąkę i otręby, proszek i szczyptę soli oraz cynamon i zagniatamy ciasto w kulę. Rozwałkowyjemy na 0,75 cm na stolnicy a potem wycinamy nasz ulubiony kształt. Pieczemy 15 minut w 170 stopniach C. Można je udekorować np. gorzką czekoladą.