Hawajskie bułeczki czyli Weekendowa Piekarnia
Nie sądziłam, że uda mi się dołączyć do Weekendowej Piekarni, a jednak... Buszowałam w piątek w kuchni i w sumie tak nagle zdecydowałam, że zagniotę ciasto na bułeczki. Jak pomyślałam tak zrobiłam. Gospodyni #47 wydania WP - Muffingirl wybrała dla nas dwa przepisy - paluchy chlebowe oraz hawajskie bułeczki. Nie wiem jakie są paluchy (wyglądają u Was przepysznie, więc pewnie je kiedyś zrobię), a bułeczki wyszły znakomite, choć jak często u mnie - blade. Pięknie kokosowo pachną, a połączenie z ananasem jest moim zdaniem bardzo udane:) Bułeczki kojarzą mi się tak wakacyjnie, słonecznie i cieplutko... Lepiej już nic nie mówię, tylko idę zajadać te smakołyki ;)
Składniki na 15 bułeczek:
*100-120 g ananasów z puszki
*55 ml ciepłego soku z ananasa
*59 gram wody
*55 gram masła
*50 gram mleka w proszku (najlepiej odtłuszczonego)
*1 jajko
*13 gram cukru
*6 - 9 gram soli soli,
*420 gram mąki pszennej chlebowej
*7 gram suchych drożdży
*60 gram wiórków kokosowych
Przygotowanie:
1. Ananasy z puszki osuszyć i pokroić w drobne kawałki. W dużym naczyniu wymieszać wszystkie składniki oprócz wiórek kokosowych i wyrobić ciasto pod koniec dodając wiórki kokosowe. Jeżeli ciasto jest zbyt miękkie można dodać mąki, jeżeli zbyt twarde można dodać wody. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne (trzeba dość długo wyrabiać). Odłożyć do miski, nakryć ręczniczkiem, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
2.Po tym czasie ciasto podzielić na 15 części. Z każdej z nich uformować kulkę lub rulonik o długości około 35 cm (rulonik zwinąć jak ślimaka, zaczynając od środka, końcówkę podłożyć pod spód). Po uformowaniu drozdżowek przykryć je ręczniczkiem i pozostawić na około 45 minut (do podwojenia objętości).
Ja oczywiście tradycyjnie już po wyrośnięciu ciasta uformowałam bułeczki i włożyłam do lodówki, a rano upiekłam:)
3.Piec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut, do złotego koloru. Studzić na kratce.
Smacznego :)
Z dżemem malinowym.