Hamburgerowe szaleństwo czyli o bułeczkach idealnych

Są takie dni (szeczgólnie częste, jeśli akurat jesteś w ciąży…), które po prostu nie mogą obejść się bez wizyty w „restauracji innej niż wszystkie„.

I choć nie jestem z tego szczególnie dumna, zdarza mi się już od pory śniadania marzyć o lekko słodkiej bułce z wołowym kotletem w środku.

Od czego jednak niezawodne blogi i przepisy na nich zebrane?! Wystarczy odrobina dobrych chęci, sprawdzony przepis i zdecydowania zdrowsza (i lepsza!) od fastfoodowej wersja hamburgera trafia na stół.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Hamburgerowe szaleństwo czyli o bułeczkach idealnych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Hamburgerowe szaleństwo czyli o bułeczkach idealnych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Hamburgerowe szaleństwo czyli o bułeczkach idealnych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Hamburgerowe szaleństwo czyli o bułeczkach idealnych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Hamburgerowe szaleństwo czyli o bułeczkach idealnych

Agata, 13 września 2010

Zdjęcie - Hamburgerowe szaleństwo czyli o bułeczkach idealnych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mąka pszenna - 500 g
  • mleko - 300 ml
  • drożdże świeże - 10 g
  • masło - 50 g, miękkie
  • cukier - 2 łyżki
  • miód - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • na wierzch
  • mleko do posmarowania, ziarna sezmu -
  • plus :)
  • mielone kotlety wołowe (przygotowane najlepiej na patelni grillowej), sałata, cebula, pomidory i wszelkie inne ulubione dodatki -
Sposób przygotowania

Lekko ciepłe mleko wymieszać z drożdżami cukrem i miodem, odstawić na 15 minut.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wlać mleko z drożdżami, dodać masło i wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabianie ręczne trwa ok. 30 minut, mikserem ok. 10-12 minut.

Miskę przykryć folią i zostawić ciasto do wyrośnięcia na 1,5 do 2 godzin. W trakcie wyrastania złożyć dwukrotnie (wyjąć na blat, lekko rozciągnąć i złożyć jak list).

Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki po ok. 90g każdy. Uformować okrągłe bułki, ułożyć na blasze, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na 60 minut.

Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec 15-20 minut w temp. 180 stopni.

Przepisy z tych kategorii

Maślane bułeczki- dodatek w sam raz do popołudniowej herbatki
2

Maślane bułeczki- dodatek w sa…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb czeski- łatwy i pyszny
3

Chleb czeski- łatwy i pyszny

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Brazylijskie bułeczki kokosowe
18

Brazylijskie bułeczki kokosowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb- pyszny, z chrupiącą skórką
16

Chleb- pyszny, z chrupiącą skó…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cynamonowa rolada chlebowa*
4

Cynamonowa rolada chlebowa*

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb żytni razowy z  ziarnami
2

Chleb żytni razowy z ziarnami…

KeJt KeJt
Przepisy z serca domu