Gulyásleves - węgierska zupa gulaszowa
 
            Pyszna, wyraźna w smaku zupa, a w zasadzie gulasz na mięsie wołowym z dodatkiem papryki i pomidorów. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań!
 
  
 
 
 Składniki:
600 g mięsa wołowego na gulasz, pokrojonego w kostkę 
 100 g wędzonej słoniny, pokrojonej w kostkę* 
 2 cebule, drobno posiekane
 1 marchewka, pokrojona w plastry
 1 korzeń pietruszki, pokrojona w plastry
 1 czubata łyżka słodkiej papryki 
 1 łyżeczka kminku
 2 słodkie papryki szpiczaste oczyszczone, pokrojone w paski
 1 pomidor, sparzony, obrany, pokrojony w ósemki
 1 litr ciepłej wody
 2-4 łyżki koncentratu pomidorowego
 1/2 łyżeczki cukru
 3 duże ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę 
 sól, świeżo mielony pieprz
 
 Dodatkowo:
śmietana 18% do podania
 natka pietruszki
 pieczywo do podania
 
 CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
 
 1. Rozgrzewamy garnek z grubym dnem lub wysoką patelnię. Wrzucamy mięso i przesmażamy ze wszystkich stron; przekładamy na talerz. Do garnka wrzucamy słoninę i wytapiamy około 10 minut. Dodajemy cebulę, marchewkę i korzeń pietruszki, smażymy aż cebulka zmięknie. Dodajemy słodką paprykę i kminek, mieszamy i wrzucamy mięso. przesmażamy 2 minuty. 
 
 2. Do garnka dodajemy pokrojoną paprykę i kawałki pomidora, wlewamy wodę, dodajemy koncentrat, doprawiamy cukrem, sporą ilością soli i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę. 
 
 3. Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki i dusimy kolejną godzinę, aż mięso będzie miękkie. Przekładamy na talerze, robimy kleks ze śmietany, posypujemy natką pietruszki. Podajemy z pieczywem. Smacznego! :)
 
 
 
            