Gulasz z łopatki wieprzowej

Zdjęcie - Gulasz z łopatki wieprzowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Z pewną taką nieśmiałością podszedłem do znalezionego konkursu i tematu przyrządzania potraw z dodatkiem herbaty. Wbrew jednak złym przeczuciom, rezultaty takiego eksperymentowania okazały się bardziej niż przyjemne dla moich kubków smakowych. Użyłem klasycznej herbaty czarnej ale prawdopodobnie dobre rezultaty można uzyskać też z herbatami o egzotycznych smakach. Pierwszy lęk przełamany :o)

  • 500g łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 8 małych marchewek
  • 5 ziemniaków
  • pół szklanki gęstego soku pomidorowego
  • szklanka zaparzonej herbaty czarnej Irving
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 25g masła
  • rozmaryn
  • ćwiartka cytryny
  • sól, pieprz, chili
  • odrobina mąki pszennej

Herbatę Irving zaparzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Mięso kroimy w drobną kostkę i zalewamy herbatą, dodajemy sok z cytryny i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Cebulę kroimy w grube piórka, marchewkę obieramy i kroimy na dość duże kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Smażymy chwilę i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podsmażamy marchewkę i dodajemy do cebuli. Mięso wyjmujemy z marynaty, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i oprószamy mąką. Na tej samej patelni obsmażamy mięso do zbrązowienia i dodajemy do warzyw.

Piec nagrzewamy do 190 stopni. Do naczynia żaroodpornego dodajemy sok pomidorowy, herbatę z marynaty, bulion oraz rozmaryn i chili. Przykrywamy i wstawiamy do pieca na godzinę. Po tym czasie dodajemy pokrojone w ćwiartki ziemniaki i pieczemy kolejną godzinę aż do miękkości mięsa.

(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));

Przepisy z tych kategorii

Roladki schabowe z szynką parmeńską, szpinakiem i feta
5

Roladki schabowe z szynką parm…

kasia_h kasia_h
Kasia H. w kuchni

Pulpeciki w sosie pomidorowym
9

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Karkówka Worcester z kardamonem i pieczonymi warzywami
5

Karkówka Worcester z kardamone…

kasiaC kasiaC
Pokrojone doprawione

Szparagi zapiekane z szynką parmeńską
1

Szparagi zapiekane z szynką pa…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Kotlety mielone z botwinką

Kotlety mielone z botwinką

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Mini tarty z ciasta kruchego

Mini tarty z ciasta kruchego

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Przepisy z tych kategorii

Surówka Coleslaw z czerwonej kapusty z miętą
1

Surówka Coleslaw z czerwonej k…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka ze szpinakiem, oliwkami i grzankami

Sałatka ze szpinakiem, oliwkam…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Dip z awokado i chilli a'la guacamole

Dip z awokado i chilli a'l…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Tarta z ciasta francuskiego z warzywami i indykiem

Tarta z ciasta francuskiego z…

Beti Beti
kruche babeczki

Szparagi i jajko w koszulce na grzance

Szparagi i jajko w koszulce na…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Currywurst
1

Currywurst

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki