Gulasz z łopatki wieprzowej

Zdjęcie - Gulasz z łopatki wieprzowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Z pewną taką nieśmiałością podszedłem do znalezionego konkursu i tematu przyrządzania potraw z dodatkiem herbaty. Wbrew jednak złym przeczuciom, rezultaty takiego eksperymentowania okazały się bardziej niż przyjemne dla moich kubków smakowych. Użyłem klasycznej herbaty czarnej ale prawdopodobnie dobre rezultaty można uzyskać też z herbatami o egzotycznych smakach. Pierwszy lęk przełamany :o)

  • 500g łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 8 małych marchewek
  • 5 ziemniaków
  • pół szklanki gęstego soku pomidorowego
  • szklanka zaparzonej herbaty czarnej Irving
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 25g masła
  • rozmaryn
  • ćwiartka cytryny
  • sól, pieprz, chili
  • odrobina mąki pszennej

Herbatę Irving zaparzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Mięso kroimy w drobną kostkę i zalewamy herbatą, dodajemy sok z cytryny i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Cebulę kroimy w grube piórka, marchewkę obieramy i kroimy na dość duże kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Smażymy chwilę i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podsmażamy marchewkę i dodajemy do cebuli. Mięso wyjmujemy z marynaty, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i oprószamy mąką. Na tej samej patelni obsmażamy mięso do zbrązowienia i dodajemy do warzyw.

Piec nagrzewamy do 190 stopni. Do naczynia żaroodpornego dodajemy sok pomidorowy, herbatę z marynaty, bulion oraz rozmaryn i chili. Przykrywamy i wstawiamy do pieca na godzinę. Po tym czasie dodajemy pokrojone w ćwiartki ziemniaki i pieczemy kolejną godzinę aż do miękkości mięsa.

(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));

Przepisy z tych kategorii

Roladki schabowe z szynką parmeńską, szpinakiem i feta
5

Roladki schabowe z szynką parm…

kasia_h kasia_h
Kasia H. w kuchni

Pulpeciki w sosie pomidorowym
9

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Karkówka Worcester z kardamonem i pieczonymi warzywami
5

Karkówka Worcester z kardamone…

kasiaC kasiaC
Pokrojone doprawione

Gołąbki inaczej

Gołąbki inaczej

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Pierogi z mięsem kaczki i suszonymi śliwkami

Pierogi z mięsem kaczki i susz…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Bigos staropolski

Bigos staropolski

aronia aronia
Wiem co jem

Przepisy z tych kategorii

Pasztet z gęsi z suską sechlońską. Taki gęsi listopad…

Pasztet z gęsi z suską sechloń…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Burgery drobiowe z kaszą jaglaną

Burgery drobiowe z kaszą jagla…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Filet z kurczaka w białym winie z karmelizowanymi jabłkami
1

Filet z kurczaka w białym wini…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pierogi z mięsem
1

Pierogi z mięsem

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Udka z kurczaka pieczone z ananasem

Udka z kurczaka pieczone z ana…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Pita z indykiem i awokado

Pita z indykiem i awokado

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir