Gulasz z łopatki wieprzowej
Z pewną taką nieśmiałością podszedłem do znalezionego konkursu i tematu przyrządzania potraw z dodatkiem herbaty. Wbrew jednak złym przeczuciom, rezultaty takiego eksperymentowania okazały się bardziej niż przyjemne dla moich kubków smakowych. Użyłem klasycznej herbaty czarnej ale prawdopodobnie dobre rezultaty można uzyskać też z herbatami o egzotycznych smakach. Pierwszy lęk przełamany :o)
Herbatę Irving zaparzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Mięso kroimy w drobną kostkę i zalewamy herbatą, dodajemy sok z cytryny i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Cebulę kroimy w grube piórka, marchewkę obieramy i kroimy na dość duże kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Smażymy chwilę i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podsmażamy marchewkę i dodajemy do cebuli. Mięso wyjmujemy z marynaty, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i oprószamy mąką. Na tej samej patelni obsmażamy mięso do zbrązowienia i dodajemy do warzyw.
Piec nagrzewamy do 190 stopni. Do naczynia żaroodpornego dodajemy sok pomidorowy, herbatę z marynaty, bulion oraz rozmaryn i chili. Przykrywamy i wstawiamy do pieca na godzinę. Po tym czasie dodajemy pokrojone w ćwiartki ziemniaki i pieczemy kolejną godzinę aż do miękkości mięsa.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));
- 500g łopatki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 8 małych marchewek
- 5 ziemniaków
- pół szklanki gęstego soku pomidorowego
- szklanka zaparzonej herbaty czarnej Irving
- szklanka bulionu warzywnego
- 25g masła
- rozmaryn
- ćwiartka cytryny
- sól, pieprz, chili
- odrobina mąki pszennej
Herbatę Irving zaparzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Mięso kroimy w drobną kostkę i zalewamy herbatą, dodajemy sok z cytryny i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Cebulę kroimy w grube piórka, marchewkę obieramy i kroimy na dość duże kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Smażymy chwilę i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podsmażamy marchewkę i dodajemy do cebuli. Mięso wyjmujemy z marynaty, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i oprószamy mąką. Na tej samej patelni obsmażamy mięso do zbrązowienia i dodajemy do warzyw.
Piec nagrzewamy do 190 stopni. Do naczynia żaroodpornego dodajemy sok pomidorowy, herbatę z marynaty, bulion oraz rozmaryn i chili. Przykrywamy i wstawiamy do pieca na godzinę. Po tym czasie dodajemy pokrojone w ćwiartki ziemniaki i pieczemy kolejną godzinę aż do miękkości mięsa.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));