Gulasz z karkówki z orzechami i bazylią

Gulasz z karkówki z orzechami i bazylią

Gulasz to węgierskie danie narodowe. Zanim nim zostało, było podstawową potrawą pasterzy, którzy od wiosny do jesieni wypasali bydło na nizinach. Gęsty, esencjonalny, aromatyczny i bardzo rozgrzewający. Gulasz wieprzowy to wspaniale sycąca potrawa na każdą okazję. Z dodatkiem kaszy i warzyw będzie pełnowartościowym daniem jednogarnkowym.Zdjęcie - Gulasz z karkówki z orzechami i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPrzepis zostanie opublikowany w e-booku kulinarnym, który dostępny będzie w serwisie ZpierwszegoTłoczenia.pl i Fooder.pl.

Lista składników:

1kg karkówki wieprzowej

2 posiekane cebule

3 posiekane ząbki czosnku

3 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią

2 łyżeczki soli

½ szklanki kaszy pęczak

½ szklanki orzechów włoskich

1 łyżeczka słodkiej papryki

2 łyżeczki posiekanych liści bazylii

50 g suszonej żurawiny

1 łyżeczka suszonego tymianku

60 g selera korzeniowego

1 marchewka pokrojona w plasterki

½ łyżeczki pieprzu

3 listki laurowe

5 łyżek przecieru pomidorowego

1 łyżeczka ostrego sosu chili

1 łyżeczka cukru

80 ml czerwonego wytrawnego wina

Opis wykonania:

Pokrojone na kawałki mięso, cebulę i czosnek podsmażamy na oleju z bazylią. Wlewamy litr wrzącej wody, dodajemy sól, zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Gotujemy pół godziny pod przykryciem. Dodajemy pozostałe składniki, gotujemy 15 minut na mocnym ogniu, a potem jeszcze co najmniej pół godziny na mniejszym. Zdejmujemy z ognia, kiedy kasza, mięso i marchewka będą miękkie.

PORADA: Jeśli chcemy, aby zamiast gęstego gulaszu wyszła nam zupa, wlewamy do garnka zamiast wrzątku 3 litry bulionu i dodajemy 3 pokrojone w kostkę ziemniaki.

Zdjęcie - Gulasz z karkówki z orzechami i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gulasz z karkówki z orzechami i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gulasz z karkówki z orzechami i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów