Gulasz wołowy

Gulasz wołowy

Dania jednogarnkowe są u mnie w domu bardzo popularne dlatego wszelkiego rodzaju gulasze często  pojawiają się na stole. Wczoraj wykorzystałam wołowinę a jak wołowina to musi być czerwone wino. Danie bardzo smaczne, i jak to zwykle u mnie bywa musiałam je podać do kaszy gryczanej. Niestety gulasz wołowy ma jedną wadę. Mięso musi być bardzo długo gotowane. Moje dusiło się około 2,5 godziny.

Zdjęcie - Gulasz wołowy    - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg wołowiny bez kości
  • 3 szalotki lub białe części dymki
  • 3 marchewki
  • łyżka oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • mieszanka ziołówa (3 gałążki tymianku, 2 liście laurowe, ziele angielskie włożyć do torebki z gazy)
  • 2 dag suszonych grzybów
  • butelka czerwonego wytrawnego wina
  • łyżeczka cukru
  • 10 ml koniaku (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • 40 dag drobnych pieczarek

Mięso pokroić w kostkę. Szalotki i marchewki obrać, pokroić w plasterki, podsmażyć na oliwie, stale mieszając, zdjąć z patelni. Na tłuszcz ze smażenia wrzucić mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na brązowo. Dodać z powrotem marchewkę i szalotki, smażyć razem, mieszając. Dodać nieobrane ząbki czosnku, mieszankę ziół, grzyby. Wlać wino, koniak, dodać cukier, sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu do 3 godzin. Na 10 minut przed końcem wrzucić oczyszczone, pokrojone w ćwiartki pieczarki i dokończyć gotowanie bez przykrycia. Przed podaniem wyjąć zioła i czosnek.

Smacznego:)

Kategorie przepisów