Gulasz wołowy z morelami i przyprawą do piernika

Daaawno dawno temu, zrobiłam gulasz z cynamonem. Na początku pomysł wydawał się taki no... średnionajerza, ale ok, zrobiłam. Gulasz wyszedł genialny. W tym roku postanowiłam do mięsa dodać przyprawę do piernika. Potem wpadłam na pomysł dodania moreli, których mam w nadmiarze. Pamiętajcie tylko, żeby nie szaleć z morelami, bo są słodkie. Tytułowy gulasz został wchłonięty z ogórkami kiszonymi i ziemniakami. Może ktoś się skusi na wołowinę w tej wersji na najbliższe święta?

Zdjęcie - Gulasz wołowy z morelami i przyprawą do piernika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
700 g wołowiny (ja użyłam udźca)
700 ml bulionu warzywnego
2 cebule
2 ząbki czosnku
4 suszone morele
100 ml czerwonego wytrawnego wina
100 ml passaty pomidorowej
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1 łyżka suszonego rozmarynu
3/4 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżki mąki
1/4 szklanki wody
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia (ja użyłam smalcu)
(przepis na 4-5 porcji)

Mięso kroimy w większą kostkę, dodajemy do niego pokrojone w plasterki ząbki czosnku, mieloną paprykę i rozmaryn. Mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę. Po tym czasie mięso obsmażamy na mocnym ogniu (najlepiej partiami), przekładamy z garnka. W tym samym garnku smażymy pokrojone w drobną kostkę cebule. Do podsmażonej cebuli dodajemy mięso, bulion, wino, passatę - wszystko gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, do miękkości mięsa (u mnie trwało to około 1,5 godziny). Kiedy mięso jest już miękkie, gulasz doprawiamy przyprawą do piernika, solą i świeżo mielonym pieprzem. Do 1/4 szklanki wody wsypujemy mąkę, mieszamy. Dolewamy do tego trochę sosu z gotowania, mieszamy i wszystko wlewamy do garnka z mięsem, mieszamy i zagotowujemy.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto mleczna kanapka
1

Ciasto mleczna kanapka

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Cenci - toskańskie faworki

Cenci - toskańskie faworki

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Sernik dyniowy na owsiano-czekoladowym spodzie z żelką dyniową

Sernik dyniowy na owsiano-czek…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Ciasto Rocher – bez pieczenia
1

Ciasto Rocher – bez pieczenia

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Bagietki wg. Hamelmana

Bagietki wg. Hamelmana

napiecyku napiecyku
napiecyku

Buraki zasmażane

Buraki zasmażane

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Rolowana polędwiczka wieprzowa
1

Rolowana polędwiczka wieprzowa

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chińskie naleśniki z kaczką, ogórkiem i sosem hoisin
1

Chińskie naleśniki z kaczką, o…

food² food²
Food Square

Chili con carne
1

Chili con carne

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kotlety w panierce grzybowo-serowej

Kotlety w panierce grzybowo-se…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Indyk pieczony
1

Indyk pieczony

Beti Beti
kruche babeczki

Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym
2

Schab w sosie pomidorowo-śmiet…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!