Gulasz wołowy z grzybami z wolnowaru
Wołowina i grzyby to połączenie bardzo smakowite. Użyłam grzybów suszonych. Nie namaczałem ich wcześniej, ale myślę, że można je namoczyć w bulionie i taki grzybowy bulion dodać do mięsa.
składniki
ok 700 g wołowiny (u mnie udziec wołowy)
1 cebula drobno posiekana
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
1 szklanka bulionu wołowego
1/2 kieliszka czerwonego wina
sól
3 - 4 ziarenka jałowca
listek laurowy
2 - 3 ziarenka ziela angielskiego
1 - 2 łyżki mąki do oprószenia mięsa - opcjonalnie
ok 30 g suszonych grzybów - dałam prawdziwki
gałązka rozmarynu
3 ząbki czosnku
tłuszcz do smażenia
opcjonalnie śmietana
przygotowanie
Wołowinę umyć, pokroić w dużą kostkę (ok 3x3 cm). Posolić i posypać pieprzem, można obsypać mąką, nadmiar strząsnąć. Posiekaną cebulę przesmażyć na patelni w 3-4 łyżkach masła z oliwą lub na oleju. Dodać 1 łyżkę papryki i dokładnie wymieszać. Smażyć, mieszając i uważając aby nie przypalić papryki, aż cebula nabierze brązowego koloru. Wyjąć cebulę z patelni i odstawić na bok. Dolać tłuszczu, zwiększyć ogień i na tej samej patelni zrumienić partiami mięso. Smażyć aż będzie ładnie zrumienione ze wszystkich stron. Przełożyć całe podsmażone mięso do miski z cebulą a na patelnię wlać bulion i podgrzać go, zeskrobując przy okazji resztki ze smażenia. Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Do misy wolnowaru nałożyć mięso z cebulą. Zalać gorącym bulionem, dodać wino, rozgnieciony jałowiec, listek laurowy, ziele angielskie, opłukane suszone grzyby, czosnek i rozmaryn. Mięso powinno być prawie zakryte bulionem. Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 10 godzin. Powstały sos można zabielić śmietaną. Podawać np z ziemniakami lub kaszą albo z dobrą bagietką . Smacznego!
składniki
ok 700 g wołowiny (u mnie udziec wołowy)
1 cebula drobno posiekana
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
1 szklanka bulionu wołowego
1/2 kieliszka czerwonego wina
sól
3 - 4 ziarenka jałowca
listek laurowy
2 - 3 ziarenka ziela angielskiego
1 - 2 łyżki mąki do oprószenia mięsa - opcjonalnie
ok 30 g suszonych grzybów - dałam prawdziwki
gałązka rozmarynu
3 ząbki czosnku
tłuszcz do smażenia
opcjonalnie śmietana
przygotowanie
Wołowinę umyć, pokroić w dużą kostkę (ok 3x3 cm). Posolić i posypać pieprzem, można obsypać mąką, nadmiar strząsnąć. Posiekaną cebulę przesmażyć na patelni w 3-4 łyżkach masła z oliwą lub na oleju. Dodać 1 łyżkę papryki i dokładnie wymieszać. Smażyć, mieszając i uważając aby nie przypalić papryki, aż cebula nabierze brązowego koloru. Wyjąć cebulę z patelni i odstawić na bok. Dolać tłuszczu, zwiększyć ogień i na tej samej patelni zrumienić partiami mięso. Smażyć aż będzie ładnie zrumienione ze wszystkich stron. Przełożyć całe podsmażone mięso do miski z cebulą a na patelnię wlać bulion i podgrzać go, zeskrobując przy okazji resztki ze smażenia. Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Do misy wolnowaru nałożyć mięso z cebulą. Zalać gorącym bulionem, dodać wino, rozgnieciony jałowiec, listek laurowy, ziele angielskie, opłukane suszone grzyby, czosnek i rozmaryn. Mięso powinno być prawie zakryte bulionem. Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 10 godzin. Powstały sos można zabielić śmietaną. Podawać np z ziemniakami lub kaszą albo z dobrą bagietką . Smacznego!