Gulasz wołowy z dynią hokkaido

Gulasz wołowy z dynią  hokkaido

Zdjęcie - Gulasz wołowy z dynią  hokkaido  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

dynia hokkaido

dwa spore ziemniaki

rostbef -  ok pół kilo

puszka pomidorów

2 średnie cebule

kilka ząbków czosnku

sól, pieprz, kolendra, słodka papryka (może być i pikantna), ewentualnie oregano

Na oliwie podsmażyłam czosnek i cebulę - do zeszklenia. Dodałam pokrojony w kostkę rostbef i podsmażyłam tak by przestał być krwisty i czerwony. Dosypałam przypraw i odrobinę soli. Dodałam pokrojone w sporą kostkę ziemniaki, podsmażyłam i dodałam puszkę posiekanych pomidorów i pół puszki wody (albo bulionu). Dusiłam całość na bardzo małym ogniu przez około godzinę, aż wołowina zrobiła się miękka.

Dodałam pokrojoną w kostkę dynie i dusiłam całość na małym, ogniu około 30 minut. Jeżeli po dodaniu do mięsa dyni danie wydaje się za gęste można dolać trochę bulionu albo wody. Na koniec dodałam soli do smaku i gotowe.

Bardzo lubię dynię hokkaido - jest smaczna, słodkawa i szybko mięknie. Na dodatek nie trzeba jej nawet obierać ze skóry.

Kategorie przepisów