Gulasz wieprzowy z soczewicą i bananami

Gulasz wieprzowy z soczewicą i bananami

Motywem przewodnim kolejnego wspólnego gotowania z Maggie, Pelą, Panną Malwinną, Shinju, Chantel i Paszczakiem był gulasz. Ja zdecydowałam się zrobić gulasz wieprzowy z dodatkiem soczewicy i bananów, wyszperany w magazynie „Kuchnia”. W trakcie przygotowywania zmieniłam mnóstwo rzeczy, ale koniec końców efekt był bardzo, bardzo smaczny. Gulasz jest dość egzotyczny i niebanalny - jeden z najlepszych, jakie jadłam do tej pory :)


Zdjęcie - Gulasz wieprzowy z soczewicą i bananami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
GULASZ Z SOCZEWICĄ I BANANAMI
(na 4 porcje)
700g wieprzowiny na gulasz,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
½ szklanki brązowej soczewicy,
2 banany,
1 puszka krojonych pomidorów,
1 szklanka bulionu drobiowego,
1 łyżeczka przyprawy garam masala,
sól i pieprz,
olej do smażenia,
natka pietruszki lub listki kolendry

Mięso pokroić w kostkę i partiami obsmażyć na oleju. Przełożyć do miski, a na tej samej patelni zrumienić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać przyprawę garam masala, obsmażone mięso i pomidory z puszki. Wlać bulion i dusić pod przykryciem na niedużym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
W tym czasie soczewicę przepłukać na sitku i ugotować osobno w wodzie do miękkości (ok. 30 minut). Odcedzić.
Banany pokroić na grube plasterki.
Po 1,5 godziny gotowania dodać do gulaszu soczewicę i banany. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować razem jeszcze przez 10-15 minut, bez przykrycia, aby nadmiar płynu odparował i gulasz zyskał właściwą konsystencję.
Przed podaniem posypać natką pietruszki lub kolendrą.
Podawać z ryżem, ewentualnie ziemniakami lub pieczywem.


Zdjęcie - Gulasz wieprzowy z soczewicą i bananami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów