Grzesiek śmietanowo - karmelowy z nutką cynamonu
Dwa dni temu szukałam jakichś fajnych przepisów na ciasto i ....znalazlam. Grzesiek to kruche ciasta z jabłkami, karmelem, chupiącymi wafelkami i warstwa bitej śmietany.
Kruche ciasto z jabłkami:
2 szklanki maki
3 żółtka
kostka margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie)
3/4 szklanki cukru pudru (dałam 1/2 szklanki)
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, a następnie wstawiamy je do lodówki przynajmniej na godzine.
Połowę ciasta ścieramy do wysmarowanej i wysypanej bulką tartą tortownicy (o średnicy 26 cm), podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 230 st. Na podpieczone ciasto wykładamy:
- 4-5 kwaśnych jabłek startych na tarce o dużych oczkach
- posypujemy cynamonem (ja lubię dużo)
- starta druga cześć ciasta
Pieczemy, aż wierzch bedzie zrumieniony. Odstawiamy do ostygniecia.
Na ostygniety ciescie rozmarowujemy masę z :
- puszki gotowanej masy karmelowej
- 2 grześków(użyłam innych wafelków-kokosowych i w białej czekoladzie)
Następnie nakładamy ubite razem:
- 500 ml śmietany 30%
- 3 zagęstniki do śmietany
- ew. 1 łyżkę cukru pudru
Wierzch posypujemy startą gorzką czekoladą.
Przepis ten jest moja pierwszą propozycją w akcji
Smacznego:-)