Gryczane gofry z gorącymi wiśniami
Gofry podawane z gorącymi, karminowymi wiśniami, śnieżno-białą bitą śmietaną i kremowymi kulkami lodów waniliowych to ulubiony niemiecki smakołyk, sztandarowy deser, nr 1 kafejek. Pycha! Zachwyci wszystkich romantyków - to pewne, bo gofry podawane są najczęściejw kształcie serca. Moje gofry towarzyszące gorącym wiśnim są w nieco zdrowszej wersji, bo z dodatkiem mąki gryczanej i w mniej fantazyjnym, tradycyjnym gofrowym kształcie.
Składniki:
100 g mąki gryczanej
100 g mąki orkiszowej jasnej
200 ml wody mineralnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
60 g masła
szczypta cynamonu
2 łyżki cukru
1 słoik kompotu z wiśni - 350 g
1 łyżka mączki ziemniaczanej
wanilia lub rum
cukier puder
Wykonanie:
- odmierzone mąki, proszek do pieczenia i sól wymieszać, dodać wodę mineralną, 2 żółtka, następnie zmiksować na jednolite ciasto. Wmieszać stopione, przestudzone masło
- białka ubić na sztywną pianę, następnie szpatułką wymieszać z ciastem
- wykładać porcjami na rozgrzaną gofrownicę i smażyć gofry wg wskazań instrukcji
- upieczone gofry odkładać na kratkę
- zawartość słoika z wiśniuami przelać do rondla, część kompotu odlać i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Zawartość rodelka doprowadzić do wrzenia, połączyć z mąką ziemniaczaną i zagotować. Do smaku dodaj wanilię lub rum. Gorące wiśnie podawać razem z goframi