Gryczane ciasto z czekoladą i orzechami

Gryczane ciasto z czekoladą i orzechami

Pyszne czekoladowe ciasto, ciężkie i wilgotne. Konsystencją przypomina brownie. Odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej.

Może nie wygląda zbyt pięknie, ale tę niedoskonałość nadrabia smakiem. Polecam !

źródło przepisu - "Kuchnia" nr 1 2014

 

Zdjęcie - Gryczane ciasto z czekoladą i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 60 g mąki gryczanej
  • 60 g mielonych orzechów laskowych
  • 170 g gorzkiej czekolady
  • 120 g masła
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 100 g cukru
  • 80 ml pełnotłustego jogurtu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli (w oryginalnym przepisie pół łyżeczki)

 

Czekoladę posiekać i roztopić razem z masłem w kąpieli wodnej. Ostudzić.

Żółtka utrzeć z połową cukru, następnie zmiksować z jogurtem, ekstraktem z wanilii i solą. Wymieszać z roztopioną czekoladą z masłem, dodać mąkę gryczaną i orzechy, wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę, wciąż ubijając stopniowo dodawać cukier. Ubitą pianę porcjami dodawać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać.

Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.25-30 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie jeszcze przez 10 minut, a następnie wyjąć i ostudzić.

Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.

 

Zdjęcie - Gryczane ciasto z czekoladą i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów