Gryczane ciasto z czekoladą i orzechami
Pyszne czekoladowe ciasto, ciężkie i wilgotne. Konsystencją przypomina brownie. Odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej.
Może nie wygląda zbyt pięknie, ale tę niedoskonałość nadrabia smakiem. Polecam !
źródło przepisu - "Kuchnia" nr 1 2014
Składniki :
- 60 g mąki gryczanej
- 60 g mielonych orzechów laskowych
- 170 g gorzkiej czekolady
- 120 g masła
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- 100 g cukru
- 80 ml pełnotłustego jogurtu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli (w oryginalnym przepisie pół łyżeczki)
Czekoladę posiekać i roztopić razem z masłem w kąpieli wodnej. Ostudzić.
Żółtka utrzeć z połową cukru, następnie zmiksować z jogurtem, ekstraktem z wanilii i solą. Wymieszać z roztopioną czekoladą z masłem, dodać mąkę gryczaną i orzechy, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, wciąż ubijając stopniowo dodawać cukier. Ubitą pianę porcjami dodawać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać.
Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.25-30 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie jeszcze przez 10 minut, a następnie wyjąć i ostudzić.
Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.