Gruzińskie chlebki chaczapuri z grilla

Przed nami długo wyczekiwana majówka, która prawdopodobnie będzie dla wielu z Was również otwarciem sezonu na grillowanie. Ja również planuję dziś grillować, dlatego specjalnie z tej okazji postanowiłam przygotować przepis na przepyszne chlebki.
Gruzińskie chlebki chaczapuri pojawiły się już na blogu w dwóch formach, jako płaskie placki z patelni z farszem serowym oraz pieczone chaczapuri z jajkiem. Tym razem postanowiłam zmodyfikować przepis na płaskie chlebki, ale zamiast patelni, położyć je na ruszcie. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę!
Wszystkim życzę udanej majówki i pięknej pogody :)
Gruzińskie chlebki chaczapuri z grilla Autor: Tosia
Czas przygotowania: 1 godz 30 min Czas pieczenia: 8 min Calkowity czas: 1 godz 38 min
Porcje: 7
Składniki
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 200 ml mleka
- 100 ml wody
- 1,5 łyżeczki soli
- łyżka oliwy
- Farsz:
- 250 g sera typu capri lub włoskiego
- kulka mozzarelli
- łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- świeże zioła (u mnie bazylia)
- 3 łyżki oliwy
Instrukcja
- Mąkę przesiewamy do misy, mieszamy z drożdżami i solą. W rondelku podgrzewamy mleko z wodą, aby płyn był letni.
- Wlewamy stopniowo wodę z mlekiem oraz oliwą i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez kilka minut. Ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli. Wkładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7 części. W misie mieszamy ser typu capri z drobno pokrojoną mozzarellą, dodajemy ulubione przyprawy lub zioła i lepimy 7 kulek z farszu.
- Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Na środku placka kładziemy serowy farsz, boki ciasta zwijamy ku środkowi tworząc sakiewkę, którą spłaszczamy ręką i wałkujemy ponownie na płaski placek. Czynność powtarzamy.
- Tak przygotowane chaczapuri kładziemy na blasze/tacy. W tym czasie rozgrzewamy grilla.
- Chlebki smarujemy oliwą z jednej strony i kładziemy je na ruszcie. Chaczapuri grillujemy przez ok. 4 minuty, w tym czasie smarujemy je oliwą z drugiej strony. Następnie przekładamy chlebki na drugą stronę i grillujemy jeszcze 4 minuty (lub dłużej, jeśli będzie taka potrzeba, bo np. grill był za słabo rozpalony).
- Gotowe chlebki podajemy na ciepło lub na zimno.