Gruszki z gorgonzolą i szynką parmeńską
Gruszki z gorgonzolą i szynką parmeńską to bardzo prosta do wykonania i wykwintna przystawka – idealna na kolację we dwoje Uwielbiam połączenie gruszki i gorgonzoli, a dodatek kurkumy do gruszki widziałam u Ani z Lepszego Smaku i postanowiłam spróbować. Owoc nabiera przepięknego koloru! Połączenie rewelacyjne w smaku i wyglądzie. Polecam!
SKŁADNIKI:
1 twarda gruszka
150 ml białego wina
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki gorgonzoli dolce
2 plastry szynki parmeńskiej
kilka orzechów włoskich
woda
Gruszkę obierz, przekrój na pół i delikatnie wydrąż gniazda nasienne. Włóż do garnuszka i zalej białym winem. Dolej wody tak, by gruszki były całkowicie zanurzone. Dosyp kurkumę, wymieszaj i gotuj około 10 minut. Gruszka nie może być zbyt miękka, bo się rozpadnie.
Owoce wyjmij z płynu i ostudź.
W wydrążone, zimne gruszki nałóż po 1 łyżce gorgonzoli, zawiń w plaster szynki parmeńskiej i udekoruj orzechami.
Smacznego