Gruszki w sosie imbirowo-waniliowym z mascarpone
2 gruszki
kawałek świeżego imbiru (2 cm)
laska wanilii
3 łyżki miodu
100 ml wody
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
25 dag serka mascarpone
200 ml śmietanki 30 %
2-3 łyżki cukru pudru
Gruszki obrać, odkroić gniazda nasienne, opłukać i pokroić w plastry.
Imbir obrać i pokroić w drobną kostkę.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać nasionka.
W rondelku zagotować wodę , dodać do niej miód, imbir i wanilię.
Do syropu wrzucić gruszki i gotować je do miękkości na małym ogniu, na koniec dodać sok z cytryny.
Gotowe gruszki wyjąć z syropu i ostudzić.
Syrop przecedzić, tak aby usunąć kawałki imbiru i laskę wanilii.
Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w małej ilości zimnej wody i dolać do syropu z gruszek, tak aby się zagęścił. Ma powstać coś w rodzaju rzadkiego kisielu.
Gruszki i sos ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, delikatnie wymieszać z serkiem.
W pucharkach ułożyć warstwami gruszki i serek, polać sosem.