Grissini

Zdjęcie - Grissini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z ciasta drożdżowego można wyczarować sporo cudów i wybór wcale nie musi się ograniczać do chlebów, bagietek i bułek. Polecam kiedyś wypróbować cienkie chlebowe paluchy nazywane we Włoszech Grissini. Można je upiec w klasycznej wersji bez dodatków, przemycić jakiś ciekawy smak do ciasta np. rozmaryn lub udekorować je barwnymi składnikami.
Do ciasta na moje grissini dodałam karmelizowaną cebulę, a ozdobiłam je czarnymi oliwkami, suszonymi pomidorami i pestkami dyni. Wyszło jak zwykle smakowicie 🙂

Czas całkowity: 1 godz 45 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 350 g
  2. sól - 1,5 łyżeczki
  3. oliwa - 1 łyżka
  4. suszonych drożdży instant - 2 łyżeczki
  5. sól, pieprz - 1
  6. oliwy lub topionego masła - 1,5 łyżeczki
  7. miodu - 1 łyżeczka
  8. pokrojonych suszonych pomidorów - 40 g
  9. pokrojonych oliwek (czarnych) - 40 g
  10. pestek dyni - 40 g
  11. czerwona cebula - 1 szt.

Potrzebne narzędzia:

  1. ściereczka
  2. waga kuchenna
  3. misa

Przepis:
1. Cebulę siekamy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Podsmażamy aż się zarumieni, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy miód i karmelizujemy jeszcze minutę. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, karmelizowaną cebulę. Wlewamy stopniowo letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto przez ok, 4-5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i dzielimy na 12 kulek.
4. Z każdej z nich formujemy cienki paluszek i układamy je na blasze obok siebie w małych odstępach. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
5. Wierzch wyrośniętych paluchów ozdabiamy na przemian kawałkami oliwek, suszonych pomidorów i pestek.
6. Grissini wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w 200 stopniach.
Upieczone grissini podajemy ze Smakowitą de Luxe.

Zdjęcie - Grissini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grissini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grissini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grissini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grissini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grissini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Cebularze i wypiekanie na śniadanie

Cebularze i wypiekanie na śnia…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Paluchy ze szczypiorkiem

Paluchy ze szczypiorkiem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pancakes na zakwasie – sposób na zużycie nadmiaru zakwasu chlebowego

Pancakes na zakwasie – sposób…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Bagietki czosnkowo-pietruszkowe

Bagietki czosnkowo-pietruszkow…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Naleśniki z mąki pełnoziarnistej

Naleśniki z mąki pełnoziarnist…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Drożdżowe racuchy z jabłkiem i cukrem pudrem
1

Drożdżowe racuchy z jabłkiem i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Sernik z rabarbarem na kruchym maślanym spodzie

Sernik z rabarbarem na kruchym…

food² food²
Food Square

Makaron z łososiem i brokułami

Makaron z łososiem i brokułami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z czerwonej fasoli po gruzińsku

Sałatka z czerwonej fasoli po…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Surówka z kapusty pekińskiej i pora
1

Surówka z kapusty pekińskiej i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Brownie batter z czarnej fasoli (bez cukru)

Brownie batter z czarnej fasol…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sałatka z ogórkiem, suszonymi pomidorami i kaparami
1

Sałatka z ogórkiem, suszonymi…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy