Grissini
Z ciasta drożdżowego można wyczarować sporo cudów i wybór wcale nie musi się ograniczać do chlebów, bagietek i bułek. Polecam kiedyś wypróbować cienkie chlebowe paluchy nazywane we Włoszech Grissini. Można je upiec w klasycznej wersji bez dodatków, przemycić jakiś ciekawy smak do ciasta np. rozmaryn lub udekorować je barwnymi składnikami.
Do ciasta na moje grissini dodałam karmelizowaną cebulę, a ozdobiłam je czarnymi oliwkami, suszonymi pomidorami i pestkami dyni. Wyszło jak zwykle smakowicie ?
Czas całkowity: 1 godz 45 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 350 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 1 łyżka
- suszonych drożdży instant - 2 łyżeczki
- sól, pieprz - 1
- oliwy lub topionego masła - 1,5 łyżeczki
- miodu - 1 łyżeczka
- pokrojonych suszonych pomidorów - 40 g
- pokrojonych oliwek (czarnych) - 40 g
- pestek dyni - 40 g
- czerwona cebula - 1 szt.
Potrzebne narzędzia:
- ściereczka
- waga kuchenna
- misa
Przepis:
1. Cebulę siekamy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Podsmażamy aż się zarumieni, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy miód i karmelizujemy jeszcze minutę. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, karmelizowaną cebulę. Wlewamy stopniowo letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto przez ok, 4-5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i dzielimy na 12 kulek.
4. Z każdej z nich formujemy cienki paluszek i układamy je na blasze obok siebie w małych odstępach. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
5. Wierzch wyrośniętych paluchów ozdabiamy na przemian kawałkami oliwek, suszonych pomidorów i pestek.
6. Grissini wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w 200 stopniach.
Upieczone grissini podajemy ze Smakowitą de Luxe.