Grilowany ser halloumi w sałatce z warzywami
Mimo, że lato było wyjątkowo piękne w tym roku to niestety się skończyło i właśnie rozpoczęliśmy sezon grzewczy jesienno-zimowy Bardzo nad tym ubolewam… Pogoda pod psem- bez obrazy dla psów oczywiście Skończyła się era koktajli i chłodników a zaczyna się czas gorących zup, rozgrzewających potrawek i herbat z cytryną… i rumem Nic niestety nie można w tym przypadku zmienić, pomijam szczęśliwców wyjeżdżających do ciepłych krajów. Na poprawę nastroju proponuję jednak grilowany ser halloumi jako pyszną sałatkę z warzywami w glazurze miodowo-balsamicznej. Dla mnie to połączenie idealne, które nie raz i nie dwa powtórzę !
Grilowany ser halloumi w sałatce z warzywamiSkładniki:
- opakowanie sera halloumi 250g
- 1 czerwona papryka
- 1 gruszka
- 1 czerwona cebula
- dowolna sałata
- natka pietruszki-opcjonalnie
- zioła prowansalskie
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
1. Paprykę i gruszkę umyć, pozbawić nasion i pokroić wzdłuż na mniejsze części. Cebulę obrać i pokroić na kilka kawałków. Ser pokroić na grubsze plastry.
2. Na patelnię grillową wrzucić pokrojone warzywa z łyżką oleju. Grillować kilka minut, co jakiś czas odwracając warzywa, aż zrobią się miękkie. Doprawić ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i pieprzu. Wlać na patelnię 2 łyżki miodu i 2 łyżki octu balsamicznego, dobrze wymieszać i całość jeszcze chwilę grillować aż sos lekko zgęstnieje. Przełożyć warzywa z sosem na talerzyk a na patelni zgrillować plastry sera halloumi.
3. Na talerzyk wyłożyć sałatę, warzywa i plastry sera. Można posypać natką pietruszki.
Smacznego
Drukuj / PDF