Grillowany filet z kurczaka z sosem z kurek

Jest to bardzo smaczne danie, a kurczak świetnie się komponuje z kurkami. Polecam, jeśli tylko macie dostęp do kurek.

Składniki:

300 g filetów z kurczaka

500 g kurek

2 średnie cebule

100 ml białego wytrawnego wina

100 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego

sól, pieprz, majeranek, tymianek

łyżeczka jasnego sosu sojowego

ewentualnie łyżeczka mąki ziemniaczanej 

oliwa z oliwek 

Marynata do mięsa:

100 ml oliwy z oliwek

sok z jednej cytryny

łyżeczka pieprzu ziołowego

szczypta pieprzu cayenne

łyżeczka płynnego miodu

Mięso pokrój na kawałki, lekko rozbij. Wymieszaj składniki marynaty i zanurz w niej mięso na co najmniej 30 minut. Grzyby oczyść. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oliwie. Dodaj kurki, smaż na dużym ogniu do momentu, aż puszczą sok. Dolej wino, możesz też podlać grzyby odrobiną wody. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś kurki przez około 20 minut. W międzyczasie zgrilluj mięso na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym. Sos dopraw do smaku, jeżeli jest za rzadki - zagęść mąką. Po zdjęciu patelni z ognia, dodaj śmietanę lub jogurt. Podawaj od razu.

Zdjęcie - Grillowany filet z kurczaka z sosem z kurek  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy