Grillowany filet z kurczaka z sosem z kurek
Jest to bardzo smaczne danie, a kurczak świetnie się komponuje z kurkami. Polecam, jeśli tylko macie dostęp do kurek.
Składniki:
300 g filetów z kurczaka
500 g kurek
2 średnie cebule
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
sól, pieprz, majeranek, tymianek
łyżeczka jasnego sosu sojowego
ewentualnie łyżeczka mąki ziemniaczanej
oliwa z oliwek
Marynata do mięsa:
100 ml oliwy z oliwek
sok z jednej cytryny
łyżeczka pieprzu ziołowego
szczypta pieprzu cayenne
łyżeczka płynnego miodu
Mięso pokrój na kawałki, lekko rozbij. Wymieszaj składniki marynaty i zanurz w niej mięso na co najmniej 30 minut. Grzyby oczyść. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oliwie. Dodaj kurki, smaż na dużym ogniu do momentu, aż puszczą sok. Dolej wino, możesz też podlać grzyby odrobiną wody. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś kurki przez około 20 minut. W międzyczasie zgrilluj mięso na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym. Sos dopraw do smaku, jeżeli jest za rzadki - zagęść mąką. Po zdjęciu patelni z ognia, dodaj śmietanę lub jogurt. Podawaj od razu.