Grillowane szparagi z jajkiem sadzonym oraz parmezanem

Grillowane szparagi z jajkiem sadzonym oraz parmezanem

Sezon na szparagi w pełni, a ponieważ szparagi same w sobie są doskonałe, więc proste dania z nimi wychodzą po prostu pysznie. Nie ma tu co kombinować, bo sam w sobie smak szparaga jest idealny. Kilka dodatków i mamy danie, które pomimo prostoty jest doskonałe i wywołuje uśmiech na twarzy. Kto powiedział, że przepisy mają zawsze składać się z kilkunastu składników?! OK, takie też przygotowujemy, ale czasami mniej znaczy po prostu lepiej i tak jest w tym przepisie. Cieszmy się więc tym, bo kuchnia i gotowanie może dawać dużo radości – a nawet duuuużo RADOŚCI :)

Zdjęcie - Grillowane szparagi z jajkiem sadzonym oraz parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki
(przepis na 4 osoby)

1 pęczek zielonych szparagów
1 łyżka oliwy
2 łyżki masła
4 jajka
50 g parmezanu (lub innego twardego sera)
sól, pieprz

Przygotowanie:
Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końcówki lub odciąć końcówki ok. 2-3 cm od końca szparagów (proponuję nie wyrzucać końcówek, tylko zostawić np. na zupę lub sos) a następnie przekroić na połówki wzdłuż, zalać łyżką oliwy i grillować na patelni grillowej przez kilka minut, aż do powstania charakterystycznych paseczków od grilla. Rozgrzać masło i smażyć jajka sadzone, stale je obserwując, aż do ścięcia się białka ale do pozostawienia żółtka w stanie półpłynnym. Ułożyć szparagi na talerzach, a na nich jajko sadzone, posypać szerokimi płatami parmezanu i doprawić grubo mieloną solą i pieprzem.

Zdjęcie - Grillowane szparagi z jajkiem sadzonym oraz parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów