Grillowane piersi po chińsku z olejem rzepakowym
Grillowane to jeden z ulubionych zajęć Polaków sprzędzonych w gronie
rodzinnym i przyjaciół.Ważne, by przy grillowaniu dobrze się bawić, by
uczta nie była ciągle ta sama. Tym razem przygotowałam grillowaną
pierś po chińsku, która zaspokoi apetyt wymagających smakoszy, a gości
zaskoczy swą oryginalnością i smakiem.
składniki
sos Sos sojowy mieszamy z miodem i sokiem z cytrusów wszystko podgrzewamy do lekkiego zagęszczenia/redukcji. Zdejmujemy z ognia, dodajemy otarte skórki i mieszamy wlewając wolnym strumieniem zrumienione lekko i przestudzone masło, do uzyskania gęstej zawiesiny. Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu. Pierś podajmy na pieczonej papryce z makaronem ryżowym i sosem.
składniki
- 2 piersi z kurczaka Nasz kurczak
- 1 łyżka miodu
- sok i skórka otarta z1/2 cytryny
- sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków Kamis
- 1 łyżka białego octu winnego Kamis
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka wódki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz Kamis do smaku.
- Sok i skórka z jednej pomarańczy
- Sok i skórka z jednej cytryny
- 2 łyżki miodu
- 1/4 szk sosu sojowego
- 1/2 rozpuszczonej kostki masła
- zioła.
- 1 opak makaronu ryżowego
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta.
sos Sos sojowy mieszamy z miodem i sokiem z cytrusów wszystko podgrzewamy do lekkiego zagęszczenia/redukcji. Zdejmujemy z ognia, dodajemy otarte skórki i mieszamy wlewając wolnym strumieniem zrumienione lekko i przestudzone masło, do uzyskania gęstej zawiesiny. Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu. Pierś podajmy na pieczonej papryce z makaronem ryżowym i sosem.