Grillowane piersi po chińsku z olejem rzepakowym

Grillowane to jeden z ulubionych zajęć Polaków sprzędzonych w gronie rodzinnym i przyjaciół.Ważne, by przy grillowaniu dobrze się bawić, by uczta nie była ciągle ta sama. Tym razem przygotowałam grillowaną pierś po chińsku, która zaspokoi apetyt wymagających smakoszy, a gości zaskoczy swą oryginalnością i smakiem.

Zdjęcie - grillowane piersi po chińsku z olejem rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
składniki
  • 2 piersi z kurczaka Nasz kurczak
Marynata
  • 1 łyżka miodu
  • sok i skórka otarta z1/2 cytryny
  • sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków Kamis
  • 1 łyżka białego octu winnego Kamis
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka wódki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz Kamis do smaku. Zdjęcie - grillowane piersi po chińsku z olejem rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
sos
  • Sok i skórka z jednej pomarańczy
  • Sok i skórka z jednej cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 szk sosu sojowego
  • 1/2 rozpuszczonej kostki masła
  • zioła. Zdjęcie - grillowane piersi po chińsku z olejem rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
dodatkowo
  • 1 opak makaronu ryżowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta.
Przygotowanie: Pierś z kurczak myjemy, osuszamy.ostrym nożem kroimy na cienkie plastry. Do miseczki wkładamy wszystkie składniki marynaty, całość dokładnie mieszamy następnie dodajemy pierś z kurczaka. ostawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Paprykę myjemy,oczyszczamy kroimy na grube paski. Pierś z kurczaka osączamy z marynaty.Rozgrzewamy patelnię grillową/grilla delikatnie smarujemy olejem rzepakowym. Wkładamy pierś i paprykę na patelnię/grilla i pieczemy z każdej strony po kilka minut.
Zdjęcie - grillowane piersi po chińsku z olejem rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
sos Sos sojowy mieszamy z miodem i sokiem z cytrusów wszystko podgrzewamy do lekkiego zagęszczenia/redukcji. Zdejmujemy z ognia, dodajemy otarte skórki i mieszamy wlewając wolnym strumieniem zrumienione lekko i przestudzone masło, do uzyskania gęstej zawiesiny. Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu. Pierś podajmy na pieczonej papryce z makaronem ryżowym i sosem. Zdjęcie - grillowane piersi po chińsku z olejem rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pulpeciki z indyka z makaronem orzo i sosem jogurtowym
1

Pulpeciki z indyka z makaronem…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Kotlety siekane z indyka
2

Kotlety siekane z indyka

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka z jajkami, wędzonym kurczakiem, selerem i kukurydzą

Sałatka z jajkami, wędzonym ku…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szaszłyki z kurczakiem i ananasem
1

Szaszłyki z kurczakiem i anana…

Beti Beti
kruche babeczki

Pulpety duszone w warzywach
1

Pulpety duszone w warzywach

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Filet z kurczaka z serem i pieczarkami
4

Filet z kurczaka z serem i pie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Marynata ostra papryka
2

Marynata ostra papryka

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Sałatka z opiekanych bakłażanów

Sałatka z opiekanych bakłażanó…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Sałata rzymska z boczkiem i serem pleśniowym

Sałata rzymska z boczkiem i se…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Paluszki serowe z ciasta francuskiego
2

Paluszki serowe z ciasta franc…

Beti Beti
kruche babeczki

Grillowane burgery z salsą awokado
1

Grillowane burgery z salsą awo…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Szaszłyki z grilla – prosty sposób na indyka
1

Szaszłyki z grilla – prosty sp…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy