Grillowane muszle z musem winno-jabłkowym i selerową solą
Kolejny przepis, który chcę Wam zdradzić, to grillowane muszle podane na musie jabłkowym z pyszną selerową solą. Warto spróbować. Do tego dania pasuje Sylvaner alzacki.
Grillowane muszle z musem winno-jabłkowym i z selerową solą
1 jabłko Lobo, pokrojone w kostkę
1 jabłko Ligol, pokrojone w kostkę
1/4 szklanki brązowego cukru
szczypta szafranu
2 łyżki masła
1/2 szklanki białego wina wytrawnego
1/4 szklanki jabłkowego soku jednodniowego
500 g mrożonych małży
2 łyżki masła sklarowanego
różowy pieprz
sól morska gruboziarnista
nać selera naciowego
Na wysoką patelnię wsypuję cukier i dorzucam jabłka oraz masło. Duszę przez ok. 10 minut, aż jabłka się rozpadną. Następnie dodaję wino, sok, szafran, sól i duszę dotąd, aż odparuje cały płyn. Na drugiej patelni rozgrzewam sklarowane masło i smażę małże, aż się ładnie zrumienią z obu stron.
W moździerzu ucieram kilka szczypt soli z nacią, aż sól stanie się mocno zielona. Na talerzu wszystko ładnie ze sobą łączę i danie gotowe. :-)