Grillowane muszle z musem winno-jabłkowym i selerową solą

Grillowane muszle z musem winno-jabłkowym i selerową solą

Kolejny przepis, który chcę Wam zdradzić, to grillowane muszle podane na musie jabłkowym z pyszną selerową solą. Warto spróbować. Do tego dania pasuje Sylvaner alzacki.

Zdjęcie - Grillowane muszle z musem winno-jabłkowym i selerową solą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Grillowane muszle z musem winno-jabłkowym i z selerową solą

1 jabłko Lobo, pokrojone w kostkę

1 jabłko Ligol, pokrojone w kostkę

1/4 szklanki brązowego cukru

szczypta szafranu

2 łyżki masła

1/2 szklanki białego wina wytrawnego

1/4 szklanki jabłkowego soku jednodniowego

500 g mrożonych małży

2 łyżki masła sklarowanego

różowy pieprz

sól morska gruboziarnista

nać selera naciowego

Na wysoką patelnię wsypuję cukier i dorzucam jabłka oraz masło. Duszę przez ok. 10 minut, aż jabłka się rozpadną. Następnie dodaję wino, sok, szafran, sól i duszę dotąd, aż odparuje cały płyn. Na drugiej patelni rozgrzewam sklarowane masło i smażę małże, aż się ładnie zrumienią z obu stron.

Zdjęcie - Grillowane muszle z musem winno-jabłkowym i selerową solą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W moździerzu ucieram kilka szczypt soli z nacią, aż sól stanie się mocno zielona. Na talerzu wszystko ładnie ze sobą łączę i danie gotowe. :-)

Zdjęcie - Grillowane muszle z musem winno-jabłkowym i selerową solą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów