Grillowane krewetki z sezamem i chili

Grillowane krewetki z sezamem i chili

Zdjęcie - Grillowane krewetki z sezamem i chili - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grillowane krewetki z sezamem i chili - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki

  • 300 g krewetek tygrysich
  • 35 ml oleju Oliwier
  • 10 ml jasnego sosu sojowego
  • 1 limonka
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka ziaren sezamu

Przygotowanie

Chili drobno siekamy i mieszamy z sosem sojowym, olejem, sokiem z ½ limonki i sezamem.

 

Oczyszczone krewetki (w całości lub bez główek) wkładamy do przygotowanej marynaty i odstawiamy na 5 minut.

 

Krewetki wyjmujemy z zalewy i nabijamy na szpilki do szaszłyków, a następnie grillujemy na rozgrzanym ruszcie, aż nabiorą różowego koloru z obu stron.

 

Przed podaniem skrapiamy pozostałym sokiem z limonki.

Kategorie przepisów