Grillowane kotlety drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim i serem halloumi

Zdjęcie - Grillowane kotlety drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim i serem halloumi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPorcje 5
Wraz z pierwszym tchnieniem wiosny w lasach pojawia się czosnek niedźwiedzi i rośnie aż do maja. W tym okresie staramy się maksymalnie korzystać z tego wyjątkowego daru natury. Z weekendowych spacerów po lesie zawsze przynosimy solidny bukiet tej niezwykle smacznej rośliny i zajadamy niemalże do wszystkiego. W tym okresie zastępuje nam sałatę czy szczypiorek. Jednak czosnek ma bardzo szerokie zastosowanie i można z niego wyczarować naprawdę wiele ciekawych i smacznych dań. Dziś zapraszam Was na lekki, zdrowy i pożywny obiad. Co powiecie na grillowane kotleciki drobiowe? - to brzmi dobrze. Z czosnkiem niedźwiedzim - to brzmi jeszcze lepiej! Kotlety są bardzo delikatne, soczyste i aromatyczne. Świetnie smakują na ciepło, ale na zimno w towarzystwie ulubionej sałatki, lub porcji warzyw możecie śmiało zapakować je do lunchboxa. Smacznego!

Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 10 min Czas przygotowania 25 min

Ingredients

  1. 2 filety z kurczaka
  2. 110 g sera halloumi *
  3. 45 g świeżego czosnku niedźwiedziego
  4. 2 łyżki mielonych otrąb
  5. 1 jajko M
  6. ½ łyżeczki papryki słodkiej
  7. 1 ząbek czosnku
  8. 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  9. pieprz czarny
  10. sól

Instructions

  1. Filety z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę, przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy jako, posiekany czosnek niedźwiedzi, otręby, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Ser halloumi drobno kruszymy i dodajemy do mięsa. Całość mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
  2. Patelnię grillową smarujemy odrobiną oleju i rozgrzewamy. Z mięsa formujemy 5 zgrabnych kotlecików i układamy na patelni. Kotlety grillujemy kilka minut z każdej strony. Podajemy gorące z ziemniakami i ulubioną surówką.
  3. * użyłam sera halloumi z dodatkiem chili

Notes

  1. - opcjonalnie możecie dodać odrobinę ulubionej przyprawy do drobiu/kurczaka. Pamiętajmy jednak, aby nie dawać jej zbyt wiele. To czosnek niedźwiedzi jest tematem przewodnim tego dania i nie wato zabijać jego smaku
  2. - jeśli nie macie sera halloumi z chilli polecam dodać do mięsa odrobinę płatków chilli

Przepisy z tych kategorii

Kotlety mielone z białą kapustą
1

Kotlety mielone z białą kapust…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ziemniaki z piekarnika II

Ziemniaki z piekarnika II

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Klopsiki szwedzkie
1

Klopsiki szwedzkie

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Fasolka szparagowa po bretońsku

Fasolka szparagowa po bretońsk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Drobiowa pieczeń z papryką i pieczarkami
2

Drobiowa pieczeń z papryką i p…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Męskie gotowanie w cieniu Benbulbena: Makaron nerelli z małżami cockles i pomidorami

Męskie gotowanie w cieniu Benb…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Panzanella z ogórkami i mozzarellą

Panzanella z ogórkami i mozzar…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

“Sałatka caprese” z cukinią na ciepło
1

“Sałatka caprese” z cukinią na…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka z komosą, burakiem i fetą

Sałatka z komosą, burakiem i f…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Kasza gryczana z mielonymi i ogórkami kiszonymi

Kasza gryczana z mielonymi i o…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pieczony kalafior curry z kuskus

Pieczony kalafior curry z kusk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Domowe gofry
2

Domowe gofry

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki