Grillowane kotlety drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim i serem halloumi

Zdjęcie - Grillowane kotlety drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim i serem halloumi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPorcje 5
Wraz z pierwszym tchnieniem wiosny w lasach pojawia się czosnek niedźwiedzi i rośnie aż do maja. W tym okresie staramy się maksymalnie korzystać z tego wyjątkowego daru natury. Z weekendowych spacerów po lesie zawsze przynosimy solidny bukiet tej niezwykle smacznej rośliny i zajadamy niemalże do wszystkiego. W tym okresie zastępuje nam sałatę czy szczypiorek. Jednak czosnek ma bardzo szerokie zastosowanie i można z niego wyczarować naprawdę wiele ciekawych i smacznych dań. Dziś zapraszam Was na lekki, zdrowy i pożywny obiad. Co powiecie na grillowane kotleciki drobiowe? - to brzmi dobrze. Z czosnkiem niedźwiedzim - to brzmi jeszcze lepiej! Kotlety są bardzo delikatne, soczyste i aromatyczne. Świetnie smakują na ciepło, ale na zimno w towarzystwie ulubionej sałatki, lub porcji warzyw możecie śmiało zapakować je do lunchboxa. Smacznego!

Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 10 min Czas przygotowania 25 min

Ingredients

  1. 2 filety z kurczaka
  2. 110 g sera halloumi *
  3. 45 g świeżego czosnku niedźwiedziego
  4. 2 łyżki mielonych otrąb
  5. 1 jajko M
  6. ½ łyżeczki papryki słodkiej
  7. 1 ząbek czosnku
  8. 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  9. pieprz czarny
  10. sól

Instructions

  1. Filety z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę, przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy jako, posiekany czosnek niedźwiedzi, otręby, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Ser halloumi drobno kruszymy i dodajemy do mięsa. Całość mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
  2. Patelnię grillową smarujemy odrobiną oleju i rozgrzewamy. Z mięsa formujemy 5 zgrabnych kotlecików i układamy na patelni. Kotlety grillujemy kilka minut z każdej strony. Podajemy gorące z ziemniakami i ulubioną surówką.
  3. * użyłam sera halloumi z dodatkiem chili

Notes

  1. - opcjonalnie możecie dodać odrobinę ulubionej przyprawy do drobiu/kurczaka. Pamiętajmy jednak, aby nie dawać jej zbyt wiele. To czosnek niedźwiedzi jest tematem przewodnim tego dania i nie wato zabijać jego smaku
  2. - jeśli nie macie sera halloumi z chilli polecam dodać do mięsa odrobinę płatków chilli

Przepisy z tych kategorii

Kurczak w sosie pomidorowo-koperkowym
1

Kurczak w sosie pomidorowo-kop…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Siekane kotleciki drobiowe z warzywami i serem żółtym

Siekane kotleciki drobiowe z w…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Filet z kurczaka w porach w sosie curry
3

Filet z kurczaka w porach w so…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

A’la Strogonow
1

A’la Strogonow

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pulpety rybne w sosie chrzanowym
1

Pulpety rybne w sosie chrzanow…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Filety kurczaka z sosie pomidorowym
1

Filety kurczaka z sosie pomido…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowy mus z ricotty

Czekoladowy mus z ricotty

figmara figmara
figowe smaki

Nuggetsy z piekarnika
1

Nuggetsy z piekarnika

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sałatka z selera, gruszki z serem pleśniowym

Sałatka z selera, gruszki z se…

figmara figmara
figowe smaki

Mini pączki z ricottą
1

Mini pączki z ricottą

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zupa z rukoli
2

Zupa z rukoli

figmara figmara
figowe smaki

Pulpety rybne w sosie chrzanowym
1

Pulpety rybne w sosie chrzanow…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!