Grillowane gofry z kalafiorem i serem pleśniowym
Grilowane kanapki z rana , oj bardzo je lubię z różnymi dodatkami w zależności co akurat jest w domu - można komponować z różnymi smakami. Z dużą ilością sera pleśniowego to jeden z moich ulubionych zestawów do tego pieczony kalafior w przyprawach i dodatek mojego ulubionego sosu BBQ. polecam.
Porcja dla 2 osób
- 4 sztuki mini gofrów lub dwa duże
- 2 garstki roszponki
- ok 12 plastrów sera pleśniowego
- kilka listków bazylii
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka sosu BBQ
- średnik kawałek kalafiora
- sól i pieprz świeżo mielony
- ok1 łyżeczki kurkumy
- ok 1 łyżeczki curry
- 1 łyżka oliwy do polania
ponadto
- 1 łyżka klarowanego masła
Kalafior pokroić w średnie plastry ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - posypać przyprawami , odwrócić i posypać z drugiej strony - polać lekko oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C i piec ok 15 minut kalafior powinien być pół-twardy. Przestudzić.
W międzyczasie przygotować gofry ułożyć na papierze i każdy posmarować sosem BBQ oraz musztardą ułożyć roszponkę , plastry sera, upieczony kalafior,znowu ser, listki bazylii i przykryć drugim gofrem. Tak samo postępować z drugą porcją.
Rozgrzać patelnię teflonową , posmarować masłem klarowanym lub olejem kokosowym położyć przygotowaną kanapkę i docisnąć z góry np płaskim talerzem lub drugą czystą patelnią. Całość smażyć aż się zrumieni od spodu i zgrzeje ze sobą zawartość kanapki a ser powoli będzie się roztapiał odwrócić na drugą stronę i zrumienić - tak samo postępować z drugą kanapką. Podawać na gorąco.
Smacznego
*Zamiast mini gofrów można użyć dwa duże dowolne ale nie słodkie, lub po prostu kromki chleba.