Grillowane banany i lody jogurtowe z kardamonem

Grillowane banany i lody jogurtowe z kardamonem
Zdjęcie - Grillowane banany i lody jogurtowe z kardamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ucztę pod chmurką powinien zakończyć deser. Proponuję przygotowanie banalnie prostego deseru - grillowane banany z miodem i orzechami włoskimi. Posmkuje nie tyko dzieciom. Banany rozpływają się w ustach, a aksamitną teksturę przełamują chrupiące orzechy. Podane z lodami to pyszna kompozycja. Możesz podać z kupnymi lodami lub zrobić je samodzielnie.
Przepis na lody jest równie banalny, trzeba jednak przygotować je kilka godzin wcześniej, by zdążyły się zamrozić.
Lody jogurtowe z dodatkiem ubitego białka są wyjatkowo lekkie i puszyste, a dodatek kardamonu nadaje im niebywałego smaku. Polecam do wypróbowania!

Zdjęcie - Grillowane banany i lody jogurtowe z kardamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
4 dojrzałe banany
2 łyżki miodu
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Składniki na lody:
200 g jogurtu greckiego
2 białka jaj
2 łyżki miodu
1-2 kapsle kardamonu

Wykonanie:

  • ubić pianę z białka. Wyłuskać ziarenka z kapsli kardamonu i utrzeć w moździerzu. Jogurt wymieszać z miodem, kardamonem, następnie bardzo delikatnie z pianą, by nie opadła. Umieścić w dowolnym naczyniu w zamrażarce przynajmniej na 3 godziny
  • nieobrane banany przeciąć wzdłuż na pół. Przciętą stroną ułożyć na ruszcie i opiekać 3-5 minut. Banany obrócić i posmarowac miodem, dopiekać kolejne 3-4 minuty
  • banany podawać posypane orzechami włoskimi z gałką lodów jogurtowych z kardamonem. Banan wyjadać łyżeczką bezpośrednio z łupinki banana
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Grillowane banany i lody jogurtowe z kardamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów