Grillowana ziołowa cukinia / Grilled herbed courgette
Dziś przepis na przepyszny, zdrowy, szybki i łatwy dodatek do każdego dania głównego. Cukinia pokrojona w plastry, zamarynowana w czosnku i ziołach a następnie upieczona na grillu. Przygotowywałam cukinię z tego przepisu na grillu tradycyjnym, jak i na patelni grillowej i w obu wersjach wyszła doskonała :-) Polecam!
Scroll down for recipe in English
Grillowana ziołowa cukinia
(8 porcji)
Składniki:
- 4 młode cukinie, pokrojone w 1 cm plastry
- 6-8 łyżek oliwy z oliwek albo oleju rzepakowego ( stosuję zamiennie)
- 1 łyżka świeżych listków oregano (lub 1/2 łyżki suszonego)
- 1 łyżka listków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżki suszonego)
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu (lub 1/2 suszonego)
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ułóż plastry cukinii na ręczniku papierowym i posyp je solą. Odstaw na kilka minut, po czym odsącz ręcznikiem wydzielony sok.
- W międzyczasie w misce wymieszaj oliwę z czosnkiem, oregano, tymiankiem, rozmarynem, łyżeczką soli i szczyptą pieprzu.
- Wymieszaj cukinię z powstałą marynatą i odstaw na 15 minut.
- Po tym czasie wyłóż na grilla lub patelnię grillową i grilluj przez 3 minuty z każdej strony.
Smacznego!
English version
Grilled herbed courgette
(8 servings)
Ingredients:
- 4 young courgettes, cut into 1 cm slices
- 6-8 tablespoons of olive or canola oil
- 1 tablespoon fresh oregano leaves (or 1/2 tablespoon dried oregano)
- 1 tablespoon fresh thyme leaves (or 1/2 tablespoon dried thyme)
- 1 teaspoon chopped fresh rosemary (or 1/2 dried rosemary)
- 4 cloves garlic,minced
- salt and pepper
Preparation:
- Arrange the zucchini slices on a paper towel and generously sprinkle with salt. Set aside for a few minutes and drain the released juices with paper towel.
- In a bowl, mix olive oil with garlic, oregano, thyme, rosemary, a teaspoon of salt and a pinch of pepper.
- Mix zucchini with the marinade and set aside for 15 minutes.
- Next grill the zucchini on the grill or grill pan for 3 minutes on each side and serve!
Enjoy!