Grillowana ziołowa cukinia / Grilled herbed courgette

Grillowana ziołowa cukinia / Grilled herbed courgette

Dziś przepis na przepyszny, zdrowy, szybki i łatwy dodatek do każdego dania głównego. Cukinia pokrojona w plastry, zamarynowana w czosnku i ziołach a następnie upieczona na grillu. Przygotowywałam cukinię z tego przepisu na grillu tradycyjnym, jak i na patelni grillowej i w obu wersjach wyszła doskonała :-) Polecam!

Scroll down for recipe in English

 

Zdjęcie - Grillowana ziołowa cukinia / Grilled herbed courgette - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Grillowana ziołowa cukinia

(8 porcji)

Składniki:

  • 4 młode cukinie, pokrojone w 1 cm plastry
  • 6-8 łyżek oliwy z oliwek albo oleju rzepakowego ( stosuję zamiennie)
  • 1 łyżka świeżych listków oregano (lub 1/2 łyżki suszonego)
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżki suszonego)
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu (lub 1/2 suszonego)
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ułóż plastry cukinii na ręczniku papierowym i posyp je solą. Odstaw na kilka minut, po czym odsącz ręcznikiem wydzielony sok.
  2. W międzyczasie w misce wymieszaj oliwę z czosnkiem, oregano, tymiankiem, rozmarynem, łyżeczką soli i szczyptą pieprzu.
  3. Wymieszaj cukinię z powstałą marynatą i odstaw na 15 minut.
  4. Po tym czasie wyłóż na grilla lub patelnię grillową i grilluj przez 3 minuty z każdej strony.

Smacznego!

 

Zdjęcie - Grillowana ziołowa cukinia / Grilled herbed courgette - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

English version

Grilled herbed courgette

(8 servings)

Ingredients:

  • 4 young courgettes, cut into 1 cm slices
  • 6-8 tablespoons of olive or canola oil
  • 1 tablespoon fresh oregano leaves (or 1/2 tablespoon dried oregano)
  • 1 tablespoon fresh thyme leaves (or 1/2 tablespoon dried thyme)
  • 1 teaspoon chopped fresh rosemary (or 1/2 dried rosemary)
  • 4 cloves garlic,minced
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Arrange the zucchini slices on a paper towel and generously sprinkle with salt. Set aside for a few minutes and drain the released juices with paper towel.
  2. In a bowl, mix olive oil with garlic, oregano, thyme, rosemary, a teaspoon of salt and a pinch of pepper.
  3. Mix zucchini with the marinade and set aside for 15 minutes.
  4. Next grill the zucchini on the grill or grill pan for 3 minutes on each side and serve!

Enjoy!

 

Zdjęcie - Grillowana ziołowa cukinia / Grilled herbed courgette - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów