Grillowana sałatka z fenkuła i sera
Składniki:
(przepis na 4 osoby)
1 duży fenkuł (czyli koper włoski)
125 g pomidorków koktajlowych
4 małe okrągłe serki z mleka krowiego (np. ser tomino piemontes)
1 opakowanie roszponki
4 łyżki oliwy
1 łyżka octu jabłkowego
½ łyżeczka cukru brązowego
sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Usunąć pierwszą warstwę fenkuła i pokroić pionowo wzdłuż na plastry grubości 1 cm plastry. Następnie wymieszać z jedną łyżką oliwy. Umyć pomidorki koktajlowe, osuszyć, a następnie pokroić na połówki lub ćwiartki (najmniejsze sztuki pozostawić w całości). Grillować plastry fenkuła oraz ser przez kilka minut z każdej strony aż do powstania charakterystycznych pasków od grilla. Wymieszać trzy łyżki oliwy z octem, cukrem, solą i pieprzem, aby powstał sos do polania sałatki. Umyć roszponkę, osuszyć i układać na talerzu, na niej fenkuł i ser, dodać pokrojone pomidorki koktajlowe i polać sosem.