Grillowana pierś z indyka z serem halloumi i sałatką
Pomysł na trochę lżejszy obiad. Lekka sałatka z prostych produktów w towarzystwie grillowanej piersi z indyka oraz sera halloumi. Co ciekawe, do stworzenia tego zestawu użyłem tylko jednego rodzaju tłuszczu i był to olej rzepakowy Oliwier z oliwą z oliwek. Nadaje się on zarówno do smażenia, jak i do sałatek. Jest też naturalnym źródłem kwasów omega 3.
Składniki na grillowaną pierś z indyka z serem halloumi i sałatką:
- pierś z indyka
- ogórek
- pomidorki koktajlowe
- cebula
- oliwki
- sałata
- halloumi
- olej rzepakowy Oliwier z oliwą z oliwek 5%
- sok z cytryny
- woda
- czosnek niedźwiedzi
- pieprz
- sól
Jak przyrządzić grillowaną pierś z indyka z serem halloumi i sałatką?
Ogórka, pomidorki koktajlowe, cebulę oraz oliwki pokroiłem.
Sałatę porwałem na mniejsze kawałki, wrzuciłem do miski i zalałem dressingiem przyrządzonym z 3 łyżek oleju Oliwier, soku z cytryny, wody, pieprzu, soli i czosnku niedźwiedziego. Wszystko dobrze wymieszałem i przełożyłem do czystej miski.
Pierś z indyka i ser halloumi posmarowałem olejem Oliwier, przyprawiłem ulubionymi przyprawami i zgrillowałem na patelni z obu stron.
Grillowana pierś z indyka z serem halloumi i sałatką gotowa.
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 20 min.
Stopień trudności: bardzo łatwe