Grillowana pierś z indyka z serem halloumi i sałatką

Grillowana pierś z indyka z serem halloumi i sałatką

Pomysł na trochę lżejszy obiad. Lekka sałatka z prostych produktów w towarzystwie grillowanej piersi z indyka oraz sera halloumi. Co ciekawe, do stworzenia tego zestawu użyłem tylko jednego rodzaju tłuszczu i był to olej rzepakowy Oliwier z oliwą z oliwek. Nadaje się on zarówno do smażenia, jak i do sałatek. Jest też naturalnym źródłem kwasów omega 3.

Zdjęcie - Grillowana pierś z indyka z serem halloumi i sałatką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na grillowaną pierś z indyka z serem halloumi i sałatką:

  • pierś z indyka
  • ogórek
  • pomidorki koktajlowe
  • cebula
  • oliwki
  • sałata
  • halloumi
  • olej rzepakowy Oliwier z oliwą z oliwek 5%
  • sok z cytryny
  • woda
  • czosnek niedźwiedzi
  • pieprz
  • sól

Zdjęcie - Grillowana pierś z indyka z serem halloumi i sałatką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak przyrządzić grillowaną pierś z indyka z serem halloumi i sałatką?

Ogórka, pomidorki koktajlowe, cebulę oraz oliwki pokroiłem.

Sałatę porwałem na mniejsze kawałki, wrzuciłem do miski i zalałem dressingiem przyrządzonym z 3 łyżek oleju Oliwier, soku z cytryny, wody, pieprzu, soli i czosnku niedźwiedziego. Wszystko dobrze wymieszałem i przełożyłem do czystej miski.

Pierś z indyka i ser halloumi posmarowałem olejem Oliwier, przyprawiłem ulubionymi przyprawami i zgrillowałem na patelni z obu stron.

Grillowana pierś z indyka z serem halloumi i sałatką gotowa.

 

Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 20 min.
Stopień trudności: bardzo łatwe

Kategorie przepisów