Grillowana papryka z wątróbką i kaszą
Jeszcze zaległości letnie...Papryki zrobiła moja Mama na działce.Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz "Kuchnia Polska - Potrawy z grilla".
Składniki:5 dorodnych strąków zielonej papryki i strąk czerwonej - Mama użyła tylko żółtej i czerwonej2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennejokoło 30 sztuk wątróbek z drobiu3 duże białe cebulesól, pieprz, przyprawy według uznania
Umyte i wytarte do sucha strąki papryki kroimy wzdłuż na połowę, odrzucamy gniazda nasienne i białe włókna, środki oprószamy delikatnie solą i pieprzem, odstawiamy przykryte ściereczką w chłodne miejsce.Paprykę czerwoną po umyciu i wytarciu do sucha dzielimy na połowę, odrzucamy gniazda nasienne i białe włókna, kroimy w kostkę.Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy czerwoną paprykę, smażymy razem około 2 minut.Warzywa odsuwamy na bok patelni, gdy trzeba, uzupełniamy tłuszcz i smażymy wątróbki pokrojone w cienkie paski, cały czas mieszając. Gdy się zrumienią, łączymy z warzywami, smażymy razem 1 minutę. Zestawiamy z ognia, łączymy z kaszą, doprawiamy do smaku.Lekko przechłodzony farsz dzielimy na 10 części, nakładamy do wnętrza przygotowanych papryk, układamy na wysmarowanej obficie olejem grillowej tacce. W zależności od wielkości papryk pieczemy 25-35 minut. Podajemy, gdy paprykowe miseczki będą miękkie. Podajemy do nich zieloną sałatę oraz pieczywo.Smacznego :)
rok temu na blogu:
ciasteczka cytrynowo-pistacjowe