Grillowana kiełbasa ze słodkim sosem musztardowym
Tak na prawdę gwiazdą tej potrawy jest właśnie sos, gęsty, słodko-pikantny, rewelacyjny do każdego grillowanego mięsa. Ja podałam akurat z grillowaną kiełbasą i warzywami i sprawdził się doskonale. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Grillowana kiełbasa ze słodkim sosem musztardowym
(4-5 porcji)
Składniki:
- 1/2 szklanki musztardy Dijon
- 1/2 szklanki octu z białego wina
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 średnie lub 2 małe jajka, ubite do jednolitej konsystencji
- 4 kawałki kiełbasy na grilla
- plasterki cukinii i papryki na grilla
Przygotowanie:
- W małym garnku wymieszaj musztardę z octem, przykryj przykrywką lub folią spożywczą i odstaw na noc w pokojowej temperaturze.
- Następnego dnia, dodaj cukier i jajka i dokładnie wymieszaj. Postaw rondel na średnim ogniu i podgrzewaj sos, mieszając od czasu do czasu trzepaczką, przez około 10 minut lub aż zgęstnieje.
- Odstaw do ostygnięcia, a w międzyczasie usmaż na grillu kiełbasę i warzywa i podawaj.
Smacznego!
English version
Grilled kielbasa with sweet hot mustard sauce
(4-5 servings)
Ingredients :
- 1/2 cup Dijon mustard
- 1/2 cup white wine vinegar
- 1 1/2 cup sugar
- 1 medium or 2 small eggs beaten
- 4 pieces of kielbasa
- sliced zucchini and bell pepper
Preparation:
- In a small sauce pan, combine mustard and vinegar. Stir to combine, cover with plastic wrap and let sit overnight at room temperature.
- The next day, add sugar and eggs and stir to mix well. Place the saucepan over medium heat and cook for about 10 minutes, until the mixture bubbles and thickens, stirring every two minutes with a whisk.
- Allow to cool while the kielbasa and seasoned vegetables are grilled and serve.
Enjoy!