Grillowana karkówka w stylu azjatyckim
Karkówka jest jednym z moich ulubionych mięs, gdyż dzięki dużej ilości tłuszczu, która wytapia się w trakcie smażenia lub grillowania, mięso praktycznie zawsze jest soczyste. Gdy jest jeszcze dobrze zamarynowana i doprawiona, nie potrzebuje żadnych innych sosów czy dodatków.
Dziś proponuję grillowaną karkówkę w stylu azjatyckim autorstwa znakomitego Michela Rouxa Jr, jurora brytyjskiej edycji „Masterchef: The Professionals” prywatnie przyjaciela Gordona Ramsaya, z jego książki „Cooking with the Masterchef”. Przepis jest szybki i bardzo łatwy w przygotowaniu- idealny na obiad w tzw. tygodniu:).Polecam!
Scroll down for recipe in English
Grillowana karkówka w stylu azjatyckim
(6 porcji)
Składniki:
- 6 kotletów z karkówki wieprzowej o wadze 150 g każdy
- 3 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- sok z 1 pomarańczy
- pieprz
Przygotowanie:
- Kotlety umyj i osusz papierowymi ręcznikami, po czym umieść w płytkim niemetalowym naczyniu (ja wolę marynować mięsa w woreczkach foliowych).
- W małej miseczce wymieszaj czosnek, sos rybny, sosy ostrygowy i sojowy, miód, sok pomarańczowy, następnie dopraw sporą ilością pieprzu. Natrzyj marynatą kotlety i odstaw do lodówki na 2 godziny.
- Wyjmij kotlety z lodówki na pół godziny przed smażeniem aby nabrały temperatury pokojowej. Rozgrzej patelnię grillową i smaż kotlety przez 4-5 min z każdej strony lub do momentu aż przestaną być różowe w środku. Można je też upiec pod grillem w piekarniku lub na grillu tradycyjnym.
Smacznego!
English version
Grilled pork neck chops oriental style
(6 servings)
Ingredients:
- 6 neck-end pork chops, rind off, about 150g each
- 3 garlic cloves, peeled and minced
- 2 tablespoons fish sauce (nam pla)
- 2 tablespoons oyster sauce
- 3 tablespoons light soy sauce
- 1 tablespoon honey
- juice of 1 orange
- ground pepper
Preparation:
- Put the chops in a shallow non-metalic dish.
- In a small bowl combine garlic, the fish sauce, oyster and soy sauces, honey, orange juice and plenty of pepper and mix together to make marinade. Rub this marinade over the chops and chill in the refrigerator for 2 hours.
- Preheat the grill and cook chops under the hot grill, or you can barbecue them if you wish.
Enjoy!
Drukuj danie azjatyckie, karkówka, Masterchef, Michel Roux, mięso, Mihel Roux Jr, miód, obiad, sos ostrygowy, sos rybny, sos sojowy, wieprzowina