Granola rumowa z marcepanem dla NieAlergika

Granola rumowa z marcepanem dla NieAlergika
Zdjęcie - granola rumowa z marcepanem dla NieAlergika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bardzo smaczna i aromatyczna, ale zdecydowanie dla miłośników słodkości. Jeśli lubicie mniej słodkie granole, to zredukujcie nieco ilość słodzidła oraz czekolady i marcepanu. Ja tam lubię słodkie, więc jak dla mnie wporzo. Robię różne granole, ta jest bardzo dobra, ale jak na razie nic nie przebije czekoladowo-pomarańczowej. Przymierzam się do pralinowej i piernikowej, może któraś z nich zdetronizuje wreszcie moją faworytę.
Trzeba mieć:

400 g płatków owsianych (lub innych)
100 g migdałów (słupki)
80 g marcepanu
po 1/2 szklanki rodzynków (niesiarkowanych) i pestek słonecznika
po 2 pełne łyżki nasion lnu i niełuskanego sezamu
100 g gorzkiej czekolady (może być mniej)
50 ml karmelu, miodu z mniszka lub zwykłego, czy syropu klonowego etc.
łyżeczka cukru z pieczoną wanilią
1/2 łyżeczki cynamonu
nieco rumu

Rodzynki obficie skropić rumem i odstawić. Marcepan mocno schłodzić i pokroić w drobną kostkę, czekoladę posiekać, odstawić. Wymieszać wszystkie składniki oprócz rodzynków, czekolady i marcepanu. Wyłożyć na blachę, wstawić na nagrzanego do 170 stopni piekarnika (termoobieg) i piec, od czasu do czasu mieszając, aż mieszanka się lekko zrumieni - ok. 20 minut. Dodać rodzynki (nie osączać ich z rumu!), marcepan i czekoladę, wymieszać, wyłączyć piekarnik i zostawić w nim granolę jeszcze na kilka minut. Po ostudzeniu przesypać do szklanego słoja.

Kategorie przepisów