Gołąbki z mięsem, warzywami i kaszą orkiszową
Przepisów na gołąbki jest tyle, ile domów w których się je przygotowuje. W liście kapusty zawija się farsz mięsny, grzybowy, ziemniaczany itd. Moja mama robi tradycyjne z farszem z mięsa i ryżu, ale z dużą ilością mięsa, teściowa dodaje więcej ryżu lub robi je w wersji wegetariańskiej z kaszą gryczaną i grzybami. Lubię wszystkie, ale sama najczęściej eksperymentuję z farszem do gołąbków i za każdym razem smakują nieco inaczej. Przygotowuję je zarówno z mięsem, ale ryż zastępuję różnymi kaszami, lubię też te bez mięsa, które można zastąpić warzywami. A jakie są wasze ulubione? Może podzielicie się przepisem?
Składniki:
1 główka kapusty włoskiej
500 g mięsa mielonego z indyka
100 g kaszy orkiszowej
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 marchewka
2 łodygi selera naciowego
1 łyżka oleju
sól
pieprz
700 ml bulionu warzywnego
Sos z pieczonych warzyw:
4 pomidory
1 czerwona papryka
1 cebula
6 ząbków czosnku w łupinach
1 łyżka oleju
sól
pieprz
szczypta suszonego oregano
Przygotowanie: Kapustę wkładamy do dużego garnka z wrzącą wodą i gotujemy około 8 minut, tak aby liście zmiękły i dały się łatwo oddzielić od główki.
Kaszę gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie, powinna być 'al-dente', dojdzie później.
Na rozgrzanej patelni na łyżce oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodajemy posiekany czosnek, czerwoną paprykę, seler naciowy i startą marchewkę. Wszystko razem smażymy około 10 minut. Następnie studzimy, mieszamy z kaszą i mięsem, przyprawiamy solą i pieprzem. Porcje farszu układamy na przygotowanych liściach kapusty i zawijamy jak krokiety. Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty (np tymi które się porwały) i układamy na nich gołąbki. Na koniec gołąbki zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 45-60 minut.
Sos z pieczonych warzyw
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C. Do naczynia żaroodpornego dajemy przekrojone na pół pomidory, pozbawioną gniazda nasiennego paprykę, pokrojoną w ćwiartki cebulę i ząbki czosnku w łupinach. Warzywa skrapiamy olejem i pieczemy około 40 minut w piekarniku. Upieczone warzywa miksujemy blenderem, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Jeśli jest zbyt gęsty dodajemy nieco bulionu, w którym gotowały się gołąbki. Gotowe gołąbki podajemy polane sosem z pieczonych warzyw i posypane ulubionymi ziołami np szczypiorkiem.
Składniki:
1 główka kapusty włoskiej
500 g mięsa mielonego z indyka
100 g kaszy orkiszowej
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 marchewka
2 łodygi selera naciowego
1 łyżka oleju
sól
pieprz
700 ml bulionu warzywnego
Sos z pieczonych warzyw:
4 pomidory
1 czerwona papryka
1 cebula
6 ząbków czosnku w łupinach
1 łyżka oleju
sól
pieprz
szczypta suszonego oregano
Przygotowanie: Kapustę wkładamy do dużego garnka z wrzącą wodą i gotujemy około 8 minut, tak aby liście zmiękły i dały się łatwo oddzielić od główki.
Kaszę gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie, powinna być 'al-dente', dojdzie później.
Na rozgrzanej patelni na łyżce oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodajemy posiekany czosnek, czerwoną paprykę, seler naciowy i startą marchewkę. Wszystko razem smażymy około 10 minut. Następnie studzimy, mieszamy z kaszą i mięsem, przyprawiamy solą i pieprzem. Porcje farszu układamy na przygotowanych liściach kapusty i zawijamy jak krokiety. Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty (np tymi które się porwały) i układamy na nich gołąbki. Na koniec gołąbki zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 45-60 minut.
Sos z pieczonych warzyw
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C. Do naczynia żaroodpornego dajemy przekrojone na pół pomidory, pozbawioną gniazda nasiennego paprykę, pokrojoną w ćwiartki cebulę i ząbki czosnku w łupinach. Warzywa skrapiamy olejem i pieczemy około 40 minut w piekarniku. Upieczone warzywa miksujemy blenderem, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Jeśli jest zbyt gęsty dodajemy nieco bulionu, w którym gotowały się gołąbki. Gotowe gołąbki podajemy polane sosem z pieczonych warzyw i posypane ulubionymi ziołami np szczypiorkiem.