Gofry z palonym masłem i truskawkami
Generalnie nie przepadam za kanapkami i zawsze mam problem z kolacją lub śniadaniem, dlatego przepis na gofry z palonym masłem i truskawkami zawsze ratuje mnie w takich momentach. Uwielbiam je bo są puszyste i chrupiące, podane z jogurtem który równoważy ich słodycz i dużą ilością truskawek. Często polewam je sobie sosem czekoladowym i pomimo wyrzutów sumienia w związku z ich kalorycznością, zajadam je z wielką radością :-) Nie ma co ukrywać, dietetyczne to one nie są. Jednak, raz na jakiś czas można zaszaleć, polecam!
Scroll down for recipe in English
Gofry z palonym masłem i truskawkami(5-6 porcji)
Składniki:
- 2 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 ¾ szklanki mleka
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 100 g masła
- jogurt grecki do podania
- 500 g truskawek, bez szypułek i pokrojonych w plasterki
- miód lub sos czekoladowy do polania
Przygotowanie:
- W średniej misce wymieszaj dokładnie mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
- W oddzielnej misce zmiksuj jajka z mlekiem i ekstraktem waniliowym.
- W międzyczasie w małym rondelku rozgrzej na średnim ogniu masło, i smaż mieszając od czasu do czasu, aż zobaczysz że lekko brązowieje (uważaj żeby nie przypalić). Zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego ostygnięcia.
- Przelej ubite jajka z mlekiem do suchych składników i dokładnie zmiksuj. Dodaj masło i zmiksuj do uzyskania jednolitego ciasta.
- Wlej około 1/2 szklanki ciasta do gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy) i smaż zgodnie z instrukcjami producenta, aż gofry staną się rumiane i chrupiące.
- Rozsmaruj na upieczonych gofrach po 2-3 łyżeczki jogurtu, wyłóż na nie truskawki i polej miodem lub sosem czekoladowym.
- Podawaj natychmiast!
Smacznego!
Engish version
Brown butter waffles with strawberries(5-6 servings)
Ingredients:
- 2 cups all-purpose flour
- 1 tablespoon baking powder
- 1/2 cup brown sugar
- ¼ tsp salt
- 2 eggs
- 1 ¾ cups milk
- ½ teaspoon vanilla extract
- 100 g butter
- thick greek yogurt for serving
- 500 g strawberries, hulled and sliced
- Honey or chocolate sauce for drizzling
Preparation:
- In a medium bowl combine flour, baking powder, brown sugar, and salt and mix.
- In a separate bowl whisk eggs, milk, and vanilla extract.
- Meanwhile, melt butter in a saucepan over medium heat, swirl from time to time, and as soon as butter browns, remove from heat and cool briefly.
- Pour egg-milk mixture into dry ingredients and whisk well to combine. Add brown butter and whisk until completely incorporated.
- Pour about 1/2 cup of batter into your waffle maker and cook according waffle maker instructions until brown and crispy.
- Top waffles with few heaping spoonfuls of yogurt, strawberries and drizzle the entire thing with honey or chocolate sauce.
- Serve immediately.
Enjoy!