Gofry z palonym masłem i truskawkami

Gofry z palonym masłem i truskawkami

Generalnie nie przepadam za kanapkami i zawsze mam problem z kolacją lub śniadaniem, dlatego przepis na gofry z palonym masłem i truskawkami zawsze ratuje mnie w takich momentach. Uwielbiam je bo są puszyste i chrupiące, podane z jogurtem który równoważy ich słodycz i dużą ilością truskawek. Często polewam je sobie sosem czekoladowym i pomimo wyrzutów sumienia w związku z ich kalorycznością, zajadam je z wielką radością :-) Nie ma co ukrywać, dietetyczne to one nie są. Jednak, raz na jakiś czas można zaszaleć, polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Gofry z palonym masłem i truskawkami / Brown butter waffles with strawberries - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gofry z palonym masłem i truskawkami

(5-6 porcji)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1 ¾ szklanki mleka
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 100 g masła
  • jogurt grecki do podania
  • 500 g truskawek, bez szypułek i pokrojonych w plasterki
  • miód lub sos czekoladowy do polania

Przygotowanie:

  1. W średniej misce wymieszaj dokładnie mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
  2. W oddzielnej misce zmiksuj jajka z mlekiem i ekstraktem waniliowym.
  3. W międzyczasie w małym rondelku rozgrzej na średnim ogniu masło, i smaż mieszając od czasu do czasu, aż zobaczysz że lekko brązowieje (uważaj żeby nie przypalić). Zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego ostygnięcia.
  4. Przelej ubite jajka z mlekiem do suchych składników i dokładnie zmiksuj. Dodaj masło i zmiksuj do uzyskania jednolitego ciasta.
  5. Wlej około 1/2 szklanki ciasta do gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy) i smaż zgodnie z instrukcjami producenta, aż gofry staną się rumiane i chrupiące.
  6. Rozsmaruj na upieczonych gofrach po 2-3 łyżeczki jogurtu, wyłóż na nie truskawki i polej miodem lub sosem czekoladowym.
  7. Podawaj natychmiast!

Smacznego!

Zdjęcie - Gofry z palonym masłem i truskawkami / Brown butter waffles with strawberries - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Engish version

Brown butter waffles with strawberries

(5-6 servings)

Ingredients:

  • 2 cups all-purpose flour
  • 1 tablespoon baking powder
  • 1/2 cup brown sugar
  • ¼ tsp salt
  • 2 eggs
  • 1 ¾ cups milk
  • ½ teaspoon vanilla extract
  • 100 g butter
  • thick greek yogurt for serving
  • 500 g strawberries, hulled and sliced
  • Honey or chocolate sauce for drizzling

Preparation:

  1. In a medium bowl combine flour, baking powder, brown sugar, and salt and mix.
  2. In a separate bowl whisk eggs, milk, and vanilla extract.
  3. Meanwhile, melt butter in a saucepan over medium heat, swirl from time to time, and as soon as butter browns, remove from heat and cool briefly.
  4. Pour egg-milk mixture into dry ingredients and whisk well to combine. Add brown butter and whisk until completely incorporated.
  5. Pour about 1/2 cup of batter into your waffle maker and cook according waffle maker instructions until brown and crispy.
  6. Top waffles with few heaping spoonfuls of yogurt, strawberries and drizzle the entire thing with honey or chocolate sauce.
  7. Serve immediately.

Enjoy!

Zdjęcie - Gofry z palonym masłem i truskawkami / Brown butter waffles with strawberries - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów