Gofry (prawie) belgijskie
Odwiedzając Belgię punktem obowiązkowym jest konsumpcja frytek, czekoladek i gofrów - puszystych, sycących i ...słodkich.
No właśnie - dla nas za słodkich ;)
Dlatego to tytułowe "prawie" odnosi się do zmniejszenia ilości cukru w stosunku do przepisu bazowego.
Zmniejszona ilość cukru nie obniża w jakikolwiek sposób wartości smakowych tych gofrów - są po prostu pyszne, nawet bez żadnych dodatków, a gruby cukier dodany na ostatnim etapie przygotowania ciasta karmelizując się w gofrownicy dodaje im jeszcze dodatkowego "wow"
Oczywiście musicie pamiętać, że gofry z gofrownicy z marketu nigdy nie dorównają profesjonalnym gofrownicom, ale warto wykorzystać taki przepis również, bo maślane ciasto drożdżowe to praktycznie zawsze gwarancja smacznych i udanych wypieków :)
Składniki:
Przygotowanie:
Przygotować rozczyn drożdżowy - do ciepłego mleka dodać łyżkę cukru, wymieszać z drożdżami. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min.
Jajka roztrzepać, dodać topione schłodzone masło oraz ekstrakt waniliowy.
Do mokrych składników dodać przesianą mąkę oraz rozczyn drożdżowy.
Wymieszać dokładnie- za nas robi to robot planetarny z hakiem do ciasta drożdżowego ;)
Wyrobione ciasto (o zwartej konsystencji) odstawić do wyrośnięcia na ponad 1 h
Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać cukier i wymieszać.
Na rozgrzaną gofrownicę, uprzednio lekko posmarowaną olejem kłaść 1-2 łyżki ciasta .
Piec kilka minut, ale ile .... to zależy już od mocy gofrownicy ;)
Smacznego!
No właśnie - dla nas za słodkich ;)
Dlatego to tytułowe "prawie" odnosi się do zmniejszenia ilości cukru w stosunku do przepisu bazowego.
Zmniejszona ilość cukru nie obniża w jakikolwiek sposób wartości smakowych tych gofrów - są po prostu pyszne, nawet bez żadnych dodatków, a gruby cukier dodany na ostatnim etapie przygotowania ciasta karmelizując się w gofrownicy dodaje im jeszcze dodatkowego "wow"
Oczywiście musicie pamiętać, że gofry z gofrownicy z marketu nigdy nie dorównają profesjonalnym gofrownicom, ale warto wykorzystać taki przepis również, bo maślane ciasto drożdżowe to praktycznie zawsze gwarancja smacznych i udanych wypieków :)
Składniki:
- 230 g masła topionego
- 3 jajka rozm.L
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 16 g drożdży świeżych
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3-1/2 szklanki cukru grubego (najlepiej perłowy) /w oryginale 1 szklanka/
Przygotowanie:
Przygotować rozczyn drożdżowy - do ciepłego mleka dodać łyżkę cukru, wymieszać z drożdżami. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min.
Jajka roztrzepać, dodać topione schłodzone masło oraz ekstrakt waniliowy.
Do mokrych składników dodać przesianą mąkę oraz rozczyn drożdżowy.
Wymieszać dokładnie- za nas robi to robot planetarny z hakiem do ciasta drożdżowego ;)
Wyrobione ciasto (o zwartej konsystencji) odstawić do wyrośnięcia na ponad 1 h
Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać cukier i wymieszać.
Na rozgrzaną gofrownicę, uprzednio lekko posmarowaną olejem kłaść 1-2 łyżki ciasta .
Piec kilka minut, ale ile .... to zależy już od mocy gofrownicy ;)
Smacznego!