Gofry pizzowe z kurczakiem, serem i kukurydzą
Uwielbiam gofry, o czym już pisałam nieraz na blogu!
Przygotowuję je zarówno w wersji na słodko, jak i tej ostrej czy wytrawnej.
Każde są pyszne!
Dziś przygotowałam dla Was przepis na genialne gofry pizzowe – z żółtym serem, kukurydzą, świeżym szczypiorkiem oraz kawałkami pieczonego kurczaka.
Podałam je z jajkiem po benedyktyńsku, które sprawiło, że danie stało się na tyle sycące, że śmiało może być daniem obiadowym!
Takie gofry robi się błyskawicznie!
Są również świetnym pomysłem np. na wycieczkę czy przekąskę do pracy.
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 1 szkl
* duże jajko – 1 szt
* mleko 2% – 140 ml
* oliwa z oliwek – 2 łyżki
* proszek do pieczenia – łyżeczka
* sól, pieprz, kurkuma, chili, papryka ostra – do smaku
DODATKI:
* ser żółty – 100 g
* pieczony filet z kurczaka – 100 g
* kukurydza – 80 g
* szczypiorek – 1 pęczek
* jajka – przepis na jajka po benedyktyńsku TUTAJ
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami.
Dodajemy mleko roztrzepane z jajkiem.
Wrzcamu odsączoną z zalewy kukurydzę, pokroje w kostk mięso oraz starty ser.
Dodajemy posiekany szczypiorek i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Pieczemy w maksymalnie nagrzanej gofrownicyna rumiano.
Podajemy na gorąco z przygotowanym wczesiej jakiem po benedyktyński, świeżo mielonym pieprzem i ziolami.
Smacznego!