Gnocchi zapiekane ze szwajcarskimi serami i pomidorkami

Dziś mam dla Was obiad z pogranicza Szwajcarii i Włoch, czyli przepyszną zapiekankę z kluseczek gnocchi i szwajcarskich serów. Gnocchi, podobnie jak np. risotto, wywodzi się z Włoch, ale dobrze znane są także w sąsiednich krajach. Taka zapiekanka jest wprost stworzona dla ludzi żyjących w chłodnym, górskim klimacie: jest gorąca, sycąca i wysokokaloryczna (mnie – no cóż – pozostaje tylko iść na basen...).
Spośród wielu szwajcarskich serów wybrałam te dość znane, czyli gruyere i appenzeller. A jeżeli użyjemy gotowych gnocchi, zapiekanka praktycznie zrobi się sama. Ja, z powodu braku czasu zrobiłam potrawę „dla zabieganych” i użyłam tym razem kupionych, świeżych kluseczek. Niemniej polecam je również zrobić samemu, jeśli tylko czas i siły pozwalają. Dlatego poniżej podaję również przepis na gnocchi, z którego sama nieraz korzystałam.

Zdjęcie - Gnocchi zapiekane ze szwajcarskimi serami i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
GNOCCHI ZAPIEKANE ZE SZWAJCARSKIMI SERAMI I POMIDORKAMI
(4 porcje)
gnocchi:
1kg ‘sypkich’ ziemniaków,
ok. 240g mąki pszennej + trochę do podsypania,
1 żółtko,
szczypta soli

ponadto:
100g sera appenzeller,
100g sera gruyere,
200ml śmietanki 18% (słodkiej, z kartonika),
150g pomidorków koktajlowych,
1 cebula,
sól i pieprz,
oliwa


Ziemniaki ugotować w łupinach, a następnie jeszcze ciepłe obrać i dokładnie „utłuc” tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę, tak by nie było grudek. Odstawić, by lekko przestygły i odparowały. Gdy będą „ciepławe”, wyłożyć je na stolnicę, dodać mąkę, szczyptę soli i żółtko. Szybko zagnieść ciasto, tak by było sprężyste i nie kleiste (przy zbyt długim zagniataniu ciasto robi się na powrót lepkie, a im więcej mąki „wciągniemy” do ziemniaków, tym kopytka/gnocchi wyjdą twardsze). Zagniecione ciasto podzielić na części, z każdej uformować cienki wałek (podsypując mąką w razie potrzeby) i odkrawać nożem małe kluseczki. Kluseczki można zaokrąglić w dłoniach i zrobić widelcem podłużne nacięcie, tak by wyglądały jak ziarenko kawy, albo turlać je widelcem po stolnicy, aby nadać im kształt karbowanej muszelki.
Gnocchi ugotować w dużej ilości osolonej wody. Krótko – gdy tylko wypłyną na powierzchnię, są gotowe.

Oba rodzaje serów zetrzeć na tarce i wymieszać ze śmietanką. Doprawić pieprzem i ewentualnie odrobiną soli. Dodać ugotowane gnocchi i delikatnie połączyć, a następnie umieścić w żaroodpornym naczyniu. Na wierzchu rozłożyć połówki pomidorków i cebulę pokrojoną w krążki. Skropić oliwą.
Piec w 180 stopniach przez około 30 minut, aż wierzch zapiekanki zrobi się złocisty.

Zdjęcie - Gnocchi zapiekane ze szwajcarskimi serami i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gnocchi zapiekane ze szwajcarskimi serami i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis bierze udział w konkursie Szwajcarskie Inspiracje, którego organizatorem jest Victorinox.

Zdjęcie - Gnocchi zapiekane ze szwajcarskimi serami i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy