Gnocchi zapiekane z sosem puttanesca

Zdjęcie - Gnocchi zapiekane z sosem puttanesca | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzieci są takie szczere… Ile razy zachwycaliśmy się prostolijnością, naiwnością i tą rozbrajającą szczerością naszych pociech! A ile razy chcieliśmy się zapaść pod ziemię ze wstydu lub zażenowania, gdy nasze dziecko wypaliło coś, co ukazało nam nas, dorosłych w krzywym zwierciadle. W takich chwilach dostrzegliśmy w tej karykaturze swoje wady, które wydaje nam się, że trzymamy pod kontrolą lub skrzętnie w ukryciu…

Dzieci uwielbiają nas naśladować i to niekoniecznie w sposób w jaki byśmy sobie tego życzyli. Niedawno zza pleców dobiegło do mnie cichutkie, ale wyraźne najsłynniejsze polskie słowo na literę K… To Chomiś bawił się dziecięcym zestawem budowlańca i coś tam stukał, pukał, wkręcał i piłował. Odwróciłam się zaniepokojona z pytaniem „w co się bawi?” „W tatusia!” – padła szczera odpowiedź. Innym razem Chomiczek rozmarzył się, że w przyszłości chciałby być mamusią. „Dlaczego?” pytam zupełnie zbita z pantałyku. „Bo mamusia cały dzień tylko pije herbatę!”

Dzieci nieustannie nas obserwują. Ich perspektywa jest zupełnia inna od naszej, co wyrażone głośno może wzbudzić naszą frustrację. W moim własnym odczuciu chyba jeszcze nie jest ze mną źle, w każdym razie nie nawiedziła mnie jeszcze myśl, że może trzeba by coś sobie naciągnąć, wyciąć lub wstrzyknąć, bo to się marszczy, a tamto zwisa. I tak z zadowoleniem przyglądam się swojemu odbiciu, gdy zza ramienia wychyla się Królisia i pocieszającym głosem mówi, bym się nie martwiła tym, że tak staro wyglądam, bo tak naprawdę jeszcze jestem młoda. A potem się przytula i brnie dalej. „Mamusiu, tak mi przykro, że już masz tyle siwych włosów!” No i czar prysł, dziesięć siwych włosów postarzyło mnie o całą epokę…

Chomiś również ciekawie się przygląda mojej twarzy. Chociaż jego bardziej interesują wszystkie kremy, spreje, pędzle do makijażu. Szczególnie lubi się bawić dużym pędzlem w czyszczenie żaluzji… Kocha przy tym swoją rodzicielkę szczerze, więc nic dziwnego, że kredą na podwórku maluje moje portrety. Potem mi je objaśnia „Tu masz oczy, tu uszy, tu fioletowe włosy, a tu narysowałem ci twój pryszcz!”

Zdjęcie - Gnocchi zapiekane z sosem puttanesca | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gnocchi zapiekane z sosem puttanesca | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami GNOCCHI ZAPIEKANE Z SOSEM PUTTANESCA
  • 1 opakowanie klusek gnocchi (ok. 400 g)
  • 1 cebula
  • 1 malutka, suszona papryczka chili
  • 2 puszki pomidorów (400 g każda)
  • 1 łyżka kaparów
  • 60 g czarnych, wypestkowanych oliwek (18-20 szt.)
  • 5 filecików anchois
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • oliwa do smażenia
  • 2-3 szczypty cukru
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Cebulę obieramy i drono siekamy. Odsączamy kapary, oliwki i fileciki anchois z zalewy. Oliwki kroimy z grubsza, fileciki drobno. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wsypujemy cebulę i doprawiamy odrobiną soli. Smażymy na małym ogniu przez ok. 8 minut, aż się zeszkli. Wlewamy pomidory z puszek i dodajemy papryczkę, zmniejszamy temperaturę i gotujemy bez przykrycia na malutkim ogniu przez 10 minut.

W drugim rondlu wstawiamy wode na kluski, a piekarnik ustawiamy na funkcję grilla. Do jednej z puszek wlewamy wodę, do ¼ wysokości, mieszamy, by zebrać pozostałości po pomidorach i wlewamy do rondla z sosem. Dodajemy kapary, oliwki i anchois, doprawiamy pieprzem i kilkoma szczyptami cukru. Gotujemy jeszcze 5 minut. Gdy woda w drugim rondlu zawrze, wsypujemy kluski i gotujemy, aż wypłyną (ok. 2 min).

Kluski odcedzamy i mieszamy z sosem. Całość przelewamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu kładziemy pokrojoną (lub porozrywaną) mozzarellę. Wstawiamy na 4 minuty pod grzałkę grilla, by ser się roztopił. Podajemy od razu.

Zdjęcie - Gnocchi zapiekane z sosem puttanesca | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami (przepis wg „Good Food” December 2018) Advertisements

Przepisy z tych kategorii

Kotlety mielone z białą kapustą
2

Kotlety mielone z białą kapust…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ziemniaki z piekarnika II
2

Ziemniaki z piekarnika II

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Klopsiki szwedzkie
4

Klopsiki szwedzkie

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Fasolka szparagowa po bretońsku
1

Fasolka szparagowa po bretońsk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Drobiowa pieczeń z papryką i pieczarkami
2

Drobiowa pieczeń z papryką i p…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Męskie gotowanie w cieniu Benbulbena: Makaron nerelli z małżami cockles i pomidorami

Męskie gotowanie w cieniu Benb…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Ziemniaki z piekarnika II
2

Ziemniaki z piekarnika II

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Cukinia faszerowana mięsem, ryżem i warzywami
1

Cukinia faszerowana mięsem, ry…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Młody bób w pomidorach

Młody bób w pomidorach

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Krem z pieczonych pomidorów
2

Krem z pieczonych pomidorów

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Fasolka szparagowa po bretońsku
1

Fasolka szparagowa po bretońsk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szparagi z łososiem wędzonym
1

Szparagi z łososiem wędzonym

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne