Gnocchi z klopsikami, groszkiem cukrowym i pesto
Przepyszny i kolorowy obiad bazujący na włoskich kluseczkach gnocchi, sycących klopsikach, chrupiących warzywach i domowej roboty pesto. Ja wykorzystałam zakupione jakiś czas temu malutkie kolorowe gnocchi barwione naturalnymi ekstraktami (m.in. ze szpinaku, pomidorów i buraków), ale z powodzeniem możecie użyć także zwykłych... A jeżeli czas Wam pozwala, zachęcam do zrobienia gnocchi samodzielnie według tego przepisu :)
GNOCCHI Z KLOPSIKAMI, GROSZKIEM CUKROWYM I PESTO
(2 porcje)
- 500g gotowych gnocchi lub gnocchi zrobione w domu stąd (z ½ porcji),
- 2 surowe białe kiełbaski dobrej jakości,
- garść młodych strączków groszku cukrowego,
- ½ czerwonej papryki,
- garść listków bazylii i pietruszki,
- oliwa,
- 1 mały ząbek czosnku,
- 1 łyżka startego parmezanu,
- 1 łyżka płatków migdałowych,
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- szczypta ziół włoskich (suszony tymianek, bazylia i oregano),
- sól,
- świeżo mielony pieprz
Przygotować pesto: listki bazylii, natkę pietruszki, starty parmezan, płatki migdałowe, czosnek i 2-3 łyżki oliwy zmiksować blenderem lub utrzeć w moździerzu.
Kiełbaski wycisnąć z osłonek, dodać paprykę w proszku i zioła włoskie. Dokładnie wymieszać, po czym wilgotnymi dłońmi uformować małe klopsiki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i usmażyć klopsiki ze wszystkich stron. Przełożyć na talerz, a na tę samą patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę oraz strączki groszku (w całości). Smażyć razem na niewielkim ogniu około 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
W tym czasie gnocchi ugotować (te kupne zgodnie z instrukcją na opakowaniu) i odcedzić.
Na patelnię z groszkiem i papryką dorzucić klopsiki i gnocchi. Dodać pesto i doprawić pieprzem (ja już nie dosalałam, bo klopsiki i parmezan są słone). Całość delikatnie wymieszać i od razu podawać.