Gęsie udka w sosie z warzywami
Gęsie udka pieczone w ciemnym sosie - ten przepis znalazłam w "Prawdziwej kuchni polskiej" Hanny Szymanderskiej. To bardzo wygodny sposób na przygotowanie gęsiny, bo danie właściwie przygotowuje się samo. Tylko raz otwieramy piekarnik, by dołożyć kolejne przyprawy. Danie długo dusi się pod przykryciem, a mięso jest soczyste i delikatne, skórka rumiana i chrupiąca.
Wielokrotnie czytałam o moczeniu mięsa i przyznam szczerze, że nie znając celu tej operacji zawsze ten etap pomijałam. Tym razem moczyłam (chciałam przyspieszyć rozmrażanie) i jakież było moje zdziwienie. Uda idealnie umyte i wypłukane po kilku godzinach moczenia zabarwiły wodę na różowo!
Jeśli nie przepadasz za orientalnym i przyprawami możesz spokojnie opuścić ich dodatek, a same warzywa tylko posolić i oprószyć pieprzem. Będzie równie smacznie! Polecam!
Składniki:
2 gęsie uda
sucha marynata:
2 łyżki majeranku, 1 łyżeczka soli, 1 ząbek czosnku, pieprz
1 pietruszka
2- 3 marchewki
1/2 selera
1/2 pora
1 cebula
kromka razowego, czerstwego chleba - opcjonalnie
szczypta imbiru,
gałki muszkatałowej
3-4 goździki roztarte w moździerzu skórka otarta z cytryny
kieliszek czerwonego wina
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka powideł śliwkowych
2 łyżki gęsiego smalcu
250 ml bulionu
Wykonanie:
- uda gęsie dokładnie wypłukać, pozbawić resztek piórek i namoczyć 2-3 godziny w zimnej wodzie
- mięso dokładnie osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i obranym, rozdrobnionym czosnkiem. Ułożyć nogi w naczyniu, przykryć folią spożywczą i umieścić na całą noc w lodówce. Uda mogą leżakować do 48 godzin
- przed planowanym pieczeniem wyjąć uda z lodówki, by nabrały temperatury otoczenia
- obrane, umyte warzywa zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej
- gęsie uda ułożyć na nie za gorącej patelni i powoli wytapiać tłuszcz. Gdy skóra się zbrązowi, odwrócić uda na drugą stronę i wytapiać, do zbrązowienia skóry
- na dno garnka wylać 2 łyżki wytopionego tłuszczu, ułożyć starte warzywa i uda. Zalać szklanką bulionu, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160`C. W trakcie duszenia dodać imbir, skórkę z cytryny, goździki i gałke muszkatałową. Gdy warzywa będą zupełnie miękkie dodać chleb razowy, sok z cytryny, powidła i wino, odkryć pokrywkę i przypiekać 10-15 minut, by skórka stała się chrupiąca. Dodatek chleba ma zadanie zagęścić sos, ale nie dodawałam
- gęsie uda podałam z gryczanymi kluskami śląskimi. W tradycyjnym przepisie na kluski śląskie połowę mąki ziemniaczanej zastąpiłam mąką gryczaną. Przepis podstawowy znajdziesz tutaj
SMACZNEGO !
Uwagi: Udka piekłam ponad 3 godziny i tu przydatna wskazówka. Gęsina w odróżnieniu od innych mięs w trakcie długiego pieczenia nie wysycha tylko staje się super miękka.