Galettes ze świeżymi figami i rozmarynem
Świeże figi to rzadki widok w polskich sklepach, dlatego po prostu musiałam należycie wykorzystać te przywiezione z Chorwacji. Przedstawiam pierwszy z przepisów z nimi. Naprawdę niezły! Postanowiłam połączyć figi z rozmarynem, co okazało się całkiem dobrym pomysłem. Całość jest bardzo smaczna, kruche, razowe ciasto i słodkie nadzienie doskonale się komponują.
Galettes z figami i rozmarynem
- 70g zwykłej mąki
- 70g mąki pełnoziarnistej
- szczypta soli
- 1/2 łyżki cukru pudru
- 80g zimnego masła
- 2 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki dżemu figowego
- kilka fig (ok. 300g)
- 1 łyżka cukru demerara
- 1 łyżka świeżych listków rozmarynu
Wymieszać mąkę, sól i cukier puder.
Dodać posiekane masło i szybko połączyć z mąką.
Wlać wodę i wyrobić ciasto.
Podzielić na dwie części, rozpłaszczyć, owinąć folią
i schować do lodówki na 2 godziny.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st. C.
Rozwałkować dwie części ciasta na cienkie placki
o średnicy 20-25cm na papierze do pieczenia.
Posmarować je dżemem, zostawiając 4cm brzegu.
Pokroić figi na połowy, a te na trzy części.
Ułożyć je na dżemie i posypać cukrem oraz rozmarynem.
Zawinąć brzegi na nadzienie i posmarować mlekiem lub śmietaną.
Przełożyć razem z papierem na blachę i piec przez 30-40 minut.
Inspiracja stąd.
Czas przygotowania: 3 godziny
Liczba sztuk: 2
Liczba porcji: 4
Kaloryczność jednej porcji: 360 kcal