Galette pełnoziarniste z bakłażanem, podane z niemieckim pilsnerem

Galette pełnoziarniste z bakłażanem, podane  z niemieckim pilsnerem

Zdjęcie - Galette pełnoziarniste z bakłażanem, podane  z niemieckim pilsnerem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wytrawne ciasto z dodatkiem warzyw i ziół w towarzystwie niemieckiego pilsnera stanowi świetną propozycję na letni obiad. Myślę, że będziecie równie zachwyceni. Dzisiejszym wpisem żegnam się z Wami. Urlop czas zacząć - Bawaria czeka;-) Jak wszystko pójdzie dobrze, to pewnie coś przygotuję dla Was w iście alpejskim klimacie.

Zdjęcie - Galette pełnoziarniste z bakłażanem, podane  z niemieckim pilsnerem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: ciasto:

  • 100 g mąki pełnoziarnistej,
  • 50 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka wody,
  • szczypta soli.

nadzienie:

  • bakłażan,
  • gałązka pomidorków koktajlowych,
  • garść listków świeżej bazylii,
  • oliwa do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • parmezan w kawałku.

+ niemiecki pilsner do podania.
Przygotowanie:
Do mąki dodać kawałki twardego masła, poszatkować nożem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Odstawić do lodówki na min. 30 minut. Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na około 0,5 h. Po tym czasie spłukać i wytrzeć go d sucha. Na oliwie podsmażyć bakłażana. Odsączyć na papierze. Ciasto wyjąć z lodówki Rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia na okrąg. Rozłożyć plastry bakłażanów i połówki pomidorków koktajlowych. Wyłożyć na ciasto, zostawiając około 3-4 cm boków. Dodać przyprawy i bazylię. Posypać startym parmezanem. Pozaginać do środka, aby zamknąć dookoła nadzienie. Zapiekać około 35 minut w 200 stopniach C. Podawać ze schłodzonym niemieckim pilsnerem.

Zdjęcie - Galette pełnoziarniste z bakłażanem, podane  z niemieckim pilsnerem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dodane do akcji:
Zdjęcie - Galette pełnoziarniste z bakłażanem, podane  z niemieckim pilsnerem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów